Hlavní obsah

Radok v Brně nastudoval operu Peter Grimes, Brittenovu hudbu pokládá za zázrak

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Novou inscenací opery Peter Grimes od skladatele Benjamina Brittena se do Národního divadla Brno vrátil režisér David Radok.

Článek

Dramatický příběh rybáře marně hledajícího své místo ve společnosti nastudoval s dirigentem Markem Ivanovičem. Premiéra se koná v sobotu.

„Peter Grimes je o tom, že člověk jako jedinec má morální hranci, které se drží. Když se ale stane součástí davu, morální zábrany ztrácí. Je součástí masy řízené pudy,“ uvedl režisér, který v Brně už dříve pracoval na několika úspěšných operních inscenacích.

V titulní roli se publiku představí švédský tenorista Joachim Bäckström. Učitelku Ellen ztvární Jana Šrejma Kačírková. Úlohy kapitána Balstroda se zhostí Svatopluk Sem. „Peter Grimes má v sobě všechno. Strhující nadčasový příběh, krásné chytlavé melodie, mohutné sborové i ansámblové výstupy a v neposlední řadě i působivé orchestrální mezihry,“ řekl dirigent Ivanovič.

Režisér Radok inscenaci situoval do roku 1945, kdy měla opera světovou premiéru. „Je to doba těsně po druhé světové válce, což byl ještě pořád svět chudého, jednoduchého a drsného života,“ uvedl Radok. Záměrem bylo podle něj, vytvořit syrové představení.

Autora hudby Brittena inspiroval k vytvoření této opery spisovatel George Crabbe. Ve sbírce jeho básní narazil na verše o rybáři Peteru Grimesovi, jehož krutost postupně způsobí smrt tří učedníků. Crabbe popsal Grimese jako vraha a morální zrůdu. Britten s libretistou Charlesem Montagu Slaterem a tenoristou Peterem Pearsem ale posunuli vyznění příběhu k sociálnímu dramatu o vyděděncích mimo společnost, toužících v ní najít kousek štěstí.

„Operu Peter Grimes řadím k 15 těm nejlépe napsaným od baroka po současnost, včetně Mozarta, Rossiniho či Verdiho. Má velice silný náboj bez nánosu sentimentality. Taková hudba je zázrak,“ míní Radok.

Reklama

Související témata:

Doporučované