Hlavní obsah
Online

13 231 potvrzených nákaz za čtvrtek. Podíl pozitivních testů dosáhl rekordu

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Za čtvrtek přibylo do statistik 13 231 pozitivních testů. Je to méně, než o den dříve, kdy padl rekord. Ve středu přibylo v Česku 15 729 potvrzených případů nemoci covid-19. Ve středu také dosáhl rekordu podíl pozitivních nálezů z celkového počtu testů. Byl téměř 35 procent.

- V úterý byl v Česku zaznamenán zatím nejvyšší počet úmrtí pacientů s nemocí covid-19 za jeden den, podle aktuálních informací zemřelo 235 lidí.

- Z předběžného informativního výpisu z evidence obyvatel, který Ministerstvo vnitra poskytlo datovým novinářům serveru iRozhlas.cz, vyplývá, že počet všech zemřelých v Česku byl už v říjnu nejvyšší za 15 let. Ve druhém říjnovém týdnu zemřelo v zemi o 14 procent lidí víc, než je v této době obvyklé.

  • Brno spouští první test point

    Na brněnském výstavišti u hlavního vstupu zahajuje dnes zkušební provoz první český veřejný test point, kde se lidé budou moci nechat otestovat na nemoc covid-19 a na protilátky. Dnes a v pátek se budou testovat domluvení lidé, od pondělí by se mohl spustit ostrý provoz pro veřejnost, řekl ČTK Jindřich Vobořil, ředitel společnosti Podané ruce, která test point organizuje. Test bude stát téměř 500 korun. Dosud se mohou v nemocnicích testovat lidé určení hygieniky nebo praktickými lékaři, samoplátci si za odběry platí bezmála 2 000 korun.

  • Osm měsíců od startu pandemie ukázal Babiš náhled nového webu o covidu

    Premiér Andrej Babiš se na Twitteru pochlubil náhledy nového webu, který má občanům přinést aktuální informace související s koronavirovou epidemií. Reakce z diskuzí by se dala shrnout asi takto: „Jen osm měsíců od prvního nakaženého? Teď už jen snížit počty pozitivních testů.“

  • Poměr pozitivních výsledků k počtu testů stoupl

    Středeční testování zaznamenalo nejvyšší poměr mezi pozitivními výsledky a provedenými testy. Z 45 tisíc testů bylo přes 15 700 pozitivních. To je 34,85 procenta.

  • Upravená čísla k úterku: 235 úmrtí kvůli covidu

    Počet úmrtí za čtvrtek je aktuálně podle ministerských statistik na čísle 77. Postupně zpětně doplňované statistiky ale zhoršily bilanci předešlých dní. Nejvíce pacientů, kteří měli diagnostikovaný covid, zemřelo v úterý. Konkrétně podle aktuálních dat 235.

  • Večerní čísla jsou lepší než ve středu

    Do statistik přibylo ke čtvrteční šesté večerní 6588 pozitivních testů na covid. Úmrtí kvůli covidu přibylo 168. Obě čísla jsou nižší než včera, kdy přibylo k večeru přes 7000 nakažených a přes 200 případů úmrtí. Středa byla také dnem, kdy se výrazně více testovalo než v uplynulých dnech. Otestováno bylo přes 45 tisíc vzorků. K vyléčeným pak ve čtvrtek večer přibylo přes 670 případů a celkem již z koronavirové nákazy vyvázlo přes 200 tisíc pacientů.

  • Živnostníci budou moci o ošetřovné za říjen žádat od pondělí

    Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejnilo další výzvu k programu COVID ošetřovné pro osoby samostatně výdělečně činné. Příjem žádostí spustí v pondělí, ukončí ho 9. prosince. Živnostníci, kteří museli kvůli uzavření škol a sociálních zařízení přerušit podnikání kvůli péči o dítě do deseti let nebo handicapovaného člověka, mohou za říjen dostat 6400 korun.

  • Do projektu obědů pro děti se mohou od pátku hlásit restaurace

    Na doméně obedyprodeti.praha.eu se od pátku 6. listopadu budou moci registrovat restaurace v hlavním městě, které se chtějí zapojit do projektu pražského magistrátu. Zapojené restaurace budou místo školních jídelen dodávat obědy pro školáky a seniory za jednotné ceny. Projekt dnes představil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). „Chceme rodičům, kteří musí vzhledem k charakteru svého zaměstnání chodit pravidelně do zaměstnání nebo musí celodenně pracovat na home office, nabídnout další alternativu zajištění obědů pro své děti. Vedle pomoci rodinám s dětmi chceme možnost zajištění stravování ve svém bezprostředním okolí umožnit i seniorům,“ uvedl náměstek.

  • Sanitky přepraví do Prahy pět pacientů na ventilaci

    Nemocnice Zlínského kraje chystají na pátek přesun pěti pacientů s koronavirem napojených na umělou plicní ventilaci do pražské Fakultní nemocnice v Motole. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Jde podle něj o výjimečnou a medicínsky i logisticky náročnou akci. Nemocnice v kraji jsou na hraně kapacitních možností, je v nich 482 covid pozitivních pacientů. Intenzivní péči potřebuje přes 100 pacientů s covidem i jinými diagnózami, zbývající kapacity jsou již omezené. Většina covidových pacientů na intenzivních lůžkách potřebuje ventilaci dlouhodobě, zpravidla několik týdnů.

  • Blatný: Klienty za odmítnutí testu nebudeme pokutovat

    Klienty sociálních služeb nebude Ministerstvo zdravotnictví za odmítnutí testu na covid-19 pokutovat. Na Twitteru ministerstva to uvedl ministr Jan Blatný. Za porušení kteréhokoliv mimořádného opatření, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví, hrozí pokuta až tři miliony korun. Klienty a zaměstnance musí domovy pro seniory a další pobytová zařízení povinně testovat od středy každých pět dní. „V žádném případě nedopustíme, aby došlo k represivním opatřením kvůli nepodstoupení testu na covid. Nebudeme pokutovat klienty sociálních služeb ani klienty zařízení dlouhodobé péče. Testováním naopak nabízíme pomocnou ruku,“ uvedl.

  • Kdy začne návrat do škol? Ještě dva nebo tři týdny setrvejme, doporučí Dušek

    Ministerstvo zdravotnictví i školství zatím nechtějí zveřejnit konkrétní datum, kdy by se mohly školy otevřít. Podle šéfa ÚZIS Ladislava Duška to ale nebude patrně dříve než na přelomu listopadu a prosince.

    Více v následujícím článku

  • Magistrátu poslední říjnový týden klesl počet zaměstnanců s covidem

    Pražskému magistrátu v posledním říjnovém týdnu klesl počet zaměstnanců nakažených nemocí covid-19. Zatímco 23. října jich evidoval 49, o týden později 30. října jich bylo 34. Klesl rovněž počet magistrátních úředníků v karanténě. Magistrát, který má přes 2000 zaměstnanců, již dříve proto zavedl řadu opatření proti šíření nemoci včetně uzavření hlavní budovy na Mariánském náměstí. „Ke konci října evidujeme 34 zaměstnanců nakažených onemocněním covid-19, dalších 25 zaměstnanců je v karanténě a 34 zaměstnanců je v preventivní karanténě,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

  • Premiér jedná s prezidentem

    Premiér Andrej Babiš jedná od dvou hodin v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Tématem je aktuální situace.

  • Počet zemřelých byl už v říjnu nejvyšší za 15 let

    Z předběžného informativního výpisu z evidence obyvatel, který Ministerstvo vnitra poskytlo datovým novinářům serveru iRozhlas.cz, vyplývá, že počet všech zemřelých v Česku byl už v říjnu nejvyšší za 15 let. Ve druhém říjnovém týdnu zemřelo v zemi o 14 procent lidí víc, než je v této době obvyklé. Nadměrně umírali zejména muži a senioři od 65 let.

  • Proti těžkým následkům koronaviru může ochránit vakcína

    Očkování proti pneumokokům může zmírnit dopady onemocnění covid-19. Jako prevenci těžkých následků covidu-19 ho proto odborníci doporučují nejen seniorům, kteří mají očkování od 65 let zdarma. Novinářům to dnes řekla Hana Roháčová, primářka infekční kliniky Nemocnice na Bulovce.

  • Majitel restaurace Rio's: Faltýnka nevnímám jako běžnou veřejnost

    Raimund Špunda, majitel restaurace na pražském Vyšehradě, kde se uskutečnila schůzka Jaroslava Faltýnka s exministrem Romanem Prymulou, tvrdí, že se jednalo o přátelskou a bezúplatnou pomoc. Píše to v dopise vyšehradské kapitule, na který upozornil server iRozhlas.cz. Špunda tvrdí, že Faltýnkovi poskytl neveřejný prostor pro jednání, jednalo se o salonek nad restaurací. „Protože pana Faltýnka nevnímám jako běžnou veřejnost, ale jako svého přítele, rád jsem jeho žádosti vyhověl,“ píše Špunda s tím, že účastníkům schůzky neposkytl žádný „pohostinský servis“. Kapitula na základě tohoto vyjádření zváží další postup vůči nájemci, není vyloučeno, že dostane výpověď.

  • Tři firmy zneužily pandemii při prodeji doplňků stravy

    Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zaznamenala další případy zneužívání koronavirové pandemie při prodeji doplňků stravy na internetu. Prodejci uváděli, že produkty pomáhají udržet si zdraví v boji proti koronaviru, nebo že slouží jako vakcína. Hrozí jim pokuta, sdělil mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. SZPI zaznamenala prohřešky na 3 internetových stránkách:

    - Reklama na stránce www.studenykolagen.cz/imunita/ u nabídky doplňků stravy tvrdila, že důležitou roli hrají omega 3 mastné kyseliny. Kontrolovanou osobou je společnost Účto hravě s.r.o.

    - Reklama na stránce www.enatures.cz/existuje-prevence-proti-nakaze-koronavirem/ uváděla, že se jedná o lék a vakcínu. Provozovatelem je podle informace na webových stránkách společnost NATURES s.r.o. ze slovenské Trnavy.

    - Reklama na stránce https://www.alza.cz/koronavirus se taktéž u doplňků stravy odkazovala na prevenci proti koronaviru. Kontrolovanou osobou je společnost: Alza.cz.

    Provozovatelé použitím zakázaných léčebných tvrzení porušili zákon o regulaci reklamy. Kontrolovaným osobám SZPI nařídila stažení nevyhovujících tvrzení a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

  • Automobilka Škoda ruší šesté noční směny

    Automobilka Škoda Auto zrušila kvůli pandemii koronaviru šesté noční směny, takzvaná flexikonta. Žádaly o to odbory kvůli upevnění zdraví zaměstnanců, uvedl dnes týdeník Škodovácký odborář. Firma tak nebude vyrábět na plnou kapacitu. Už dříve oznámila, že počítá s výrobními omezeními.

  • Nakažených je přes 14 tisíc zdravotníků

    Ve zdravotnictví bylo k úterý 14 181 pracovníků s covidem-19, z toho 2 468 lékařů a 6 670 sester, sdělil poslancům šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Před měsícem jich byla pětina.

  • Dušek: Doporučíme zachovat opatření ještě 2 až 3 týdny

    Statistici budou na základě modelů dalšího vývoje epidemie covidu-19 doporučovat ministrovi zdravotnictví zachovat opatření ještě dva až tři týdny. Poslancům to ve středu řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Ještě dva týdny podle něj poroste počet hospitalizací, v posledních dnech jich přibývá přes 700 denně. Aktuálně je v nemocnicích přes 8 200 lidí, systém se podle Duška připravuje až na 12 000 lidí v nemocnicích.

Reklama

Hlavní zprávy