Hlavní obsah

Radost i zvědavost. Lidé volají do sousední země na náhodně vybraná čísla. Dvacetiletý konflikt skončil

Někteří lidé volají na náhodná čísla z radosti, jiní ze zvědavosti.Video: Reuters

 

Reklama

Tento týden skončil vleklý krvavý konflikt mezi Etiopií a Eritreou. Po 20 letech tak došlo k obnovení telefonního spojení mezi oběma zeměmi a lidé začali volat do sousední země na náhodná čísla.

Článek

Telefonní linka mezi Etiopií a Eritreou byla přerušena po celou dobu války a pro mnohé obyvatele obou zemí je uzavření míru první příležitost, jak kontaktovat dlouho ztracenou rodinu nebo přátele. Řada lidí ale začala volat i náhodná čísla - ať už z radosti, či ze zvědavosti. Na sociálních sítích se pak objevila řada zmínek o radostných telefonních hovorech napříč hranicí, která obě země ještě donedávna rozdělovala.

Mír uzavřeli v pondělí po dvoudenním jednání představitelé obou států. Kromě telefonního spojení tak byly obnoveny i diplomatické vztahy, mezistátní lety a opět byly zřízeny ambasády. Premiér Etiopie také vyzval OSN, aby proti dřívějšímu nepříteli ukončila sankce.

Válka mezi oběma státy vypukla roce 1998, vzájemné vztahy pak dlouho komplikoval vleklý hraniční spor. Etiopsko-eritrejský konflikt byl jedním z nejdelších v Africe. Odhaduje se, že při něm zahynulo 80 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované