Hlavní obsah

Radovan Krejčíř má zbrusu novou občanku. Chce se vrátit do Česka, kde ho čeká kratší vězení

Foto: ČTK

Krejčíř v JAR původně žádal o azyl. Pobyt ve vězení ho ale z touhy po Africe vyléčil.

Reklama

Přesun do Česka je v Krejčířově zájmu. Zatímco v Jihoafrické republice dostal trest 35 let, v českém vězení si má odpykat jenom patnáct.

Článek

Už dvanáctým rokem se snaží Česko dostat zpět do země zřejmě nejznámějšího představitele tuzemského podsvětí. V mezičase Radovan Krejčíř žil na Seychelách, přišel o české občanství, byl uvězněn v Jihoafrické republice, byl odsouzen tam i tady na dlouhé roky ve vězení a byl tu i na motivy jeho příběhu natočen film. Nově bylo kontroverznímu podnikateli vráceno na jeho žádost české občanství.

I když ho Radovan Krejčíř znovu má, jeho případné vydání do Česka to neusnadní. Podle tuzemského Ministerstva spravedlnosti stále záleží na rozhodnutí úřadů v Jihoafrické republice, kde si Krejčíř odpykává trest za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami.

„Za Ministerstvo spravedlnosti mohu potvrdit, že opětovné udělení českého občanství Radovanu Krejčířovi nemá vliv na urychlení jeho vydání,” řekl Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. O vrácení občanství Krejčířovi informovaly Lidové noviny.

Ministerstvo spravedlnosti usiluje o vydání Krejčíře do Česka nepřetržitě už od roku 2007, kdy o to požádalo jihoafrické úřady. Loni v březnu sice jihoafrický soud rozhodl o tom, že mafiánský podnikatel může být vydán zpět, konečné slovo má ale tamní ministr spravedlnosti, který podle dostupných informací stále nerozhodl.

Vydání komplikuje hlavně fakt, že Krejčíř si má v Jihoafrické republice odsedět celkem 35 let, navíc mu hrozí další tresty v ještě nedokončených řízeních. V Česku byl oproti tomu Krejčíř pravomocně odsouzen pouze na 15 let, a to za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a další trestnou činnost.

„Ministerstvo spravedlnosti je po celou dobu extradičního řízení v kontaktu s jihoafrickou stranou, opakovaně doplňovalo extradiční žádost v návaznosti na procesní vývoj trestní věci Radovana Krejčíře v České republice a aktivně zjišťuje stav extradičního řízení v Jihoafrické republice, to mimo jiné i za přispění velvyslanectví ČR v Pretorii,” uvedl mluvčí Ministerstva spravedlnosti.

Krejčíř v minulosti získal občanství Seychelské republiky, kde žil po útěku z Česka v roce 2005. Na vrácení českého občanství měl nárok díky tomu, že o něj přišel před rokem 2014. Podle zákona v takovém případě stačilo, aby sepsal prohlášení o nabytí státního občanství. Jiné okolnosti, včetně porušování zákonů v minulosti, úřady neměly právo posuzovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované