Hlavní obsah

Radu bezpečnosti OSN pobouřilo odpálení rakety KLDR, novými sankcemi ale nepohrozila

Členové rady vyzvali ostatní státy, aby uplatňovaly dosavadní sankceVideo: AP, Reuters, Ruptly

 

Reklama

Rada vyzvala k mírovému, diplomatickému a politickému řešení. Prohloubení sankcí blokuje Rusko a Čína.

Článek

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně odsoudila odpálení rakety KLDR. Novými sankcemi ale nepohrozila. Režim Kim Čong-una vystřelil v noci z pondělí na úterý balistickou raketu středního doletu Hwasong-12, která přeletěla nad Japonskem a dopadla do Tichého oceánu.

Vypuštění rakety označila rada za pobuřující hrozbu. Zároveň vyzvala Pchjongjang, aby ustal v dalších raketových pokusech a vzdal se také svých jaderných zbraní a jejich dalšího vývoje.

Proč KLDR cílí na Guam?Video: AP

Ve svém prohlášení 15členná bezpečnostní rada uvedla, že je zcela nezbytné, aby Severní Korea přijala okamžité a konkrétní kroky ke snížení napětí. Sama se zavázala k mírovému, diplomatickému a politickému řešení. Ostatní státy světa vyzvala, aby uplatňovaly dosavadní sankce. Mezitím ale KLDR už stihla znovu pohrozit útokem na americký Guam.

Japonský premiér Šinzó Abe a jihokorejský prezident Mun Če-in proto usilují o tvrdší rezoluce a nové sankce, ty dosavadní schválila Rada na návrh USA 5. srpna poté, co KLDR vyzkoušela dvě mezikontinentální rakety. Sankce cílí na vývoz uhlí, železa a mořských plodů. Na základě těchto dosud nejtvrdších sankcí může Pchjongjang přijít zhruba o třetinu svých ročních příjmů z vývozu.

Další sankce by mohly zasáhnout severokorejský textilní a ropný průmysl. Blokují je ale členové Rady bezpečnosti s právem veta - Rusko a Čína. Jejich diplomaté podpoří nové ekonomické zásahy proti KLDR jen v případě, že režim Kim čong-una při zkouškách použije raketu dlouhého doletu nebo jadernou bombu.

Japonci v bunkrech, Kim Čong-un na koni. Severní Korea předvedla další raketový bluf.Video: Martin Jonáš

Reklama

Doporučované