Hlavní obsah

Firmy děsí opatření. Nedělejte kroky ze dne na den, zní od Svazu průmyslu

Ilustrační foto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Firmy se obávají nových rychle přijatých opatření. Ve vzduchu visí hrozba dalšího lockdownu. S firmami to přitom vláda neřeší, tripartita již několik dní nezasedla, stěžuje si viceprezident svazu průmyslu Jan Rafaj.

Článek

Epidemická situace je napjatá a vláda řeší, co s tím. Vydává stále nová omezující opatření, což děsí firmy. „Vláda by neměla dělat kroky ze dne na den. To je vždycky to nejhorší. Na to se nejhůř připravuje,“ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky v rozhovoru pro SZ Byznys.

Svaz průmyslu vyzývá k zavedení plošného testování. Současný stav, kdy se testovat musí jen neočkovaní, podle viceprezidenta Rafaje může vyvolávat konflikty. „Už toto vyvolává napětí mezi námi a zaměstnanci. A zároveň to dělí zaměstnance na dvě skupiny,“ vysvětluje. „Pokud jsou epidemická čísla takto vysoká a my víme, že i očkovaní, ač v menší míře, jsou přenašeči, tak v tuto chvíli dává větší logiku testovat všechny,“ dodává.

Co by vláda měla a především neměla dělat, a jaký systém kompenzací zaměstnavatelé preferují? O tom více v rozhovoru s Jan Rafajem pro SZ Byznys.

Zaměstnavatelé musí testovat neočkované pracovníky. Může to někde přinést problémy?

Zapojení zaměstnavatelů do celé mašinerie je vždycky komplikace, na druhé straně my jsme k tomu za Svaz průmyslu zaměstnavatele vyzývali delší dobu. Dokonce jsme očekávali, že v tuto chvíli z logických důvodů budeme testovat všechny zaměstnance, nejenom ty neočkované.

Zaměstnavatelé si celý ten systém vyzkoušeli už na jaře, kdy to byla povinnost. Nebylo to jednoduché do toho systému najet, ale naučili jsme se to a výsledky to ukazovaly, že jsme přinesli významný příspěvek k následnému zlepšování celé pandemické situace.

Takže jsme si vědomi, že můžeme napomoct celému řešení.

Nicméně, jak jste zmínil – i nějaké napětí na pracovištích může nastat?

Už jen vládní rozhodnutí, že se budou testovat povinně pouze neočkovaní, je pro zaměstnavatele složité. Zaměstnavatel z mnoha důvodů nemůže zjišťovat u zaměstnanců, kdo je očkovaný a kdo ne. Je k tomu mnoho vyjádření soudů, ale i úřadu na ochranu osobních údajů.

Už toto vyvolává napětí mezi námi a zaměstnanci. A zároveň to dělí zaměstnance na dvě skupiny.
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu

My jsme na to upozorňovali ministerstva, která byla zodpovědná za přípravu mimořádného opatření. Nakonec je to mimořádné opatření stejně napsáno tak, že je povinností zaměstnance se prokazovat. Je tam taky řečeno, že pokud se zaměstnanec neprokáže a odmítne se otestovat, tak má zaměstnavatel povinnost jej nahlásit na hygienu. Samo o sobě už toto vyvolává napětí mezi námi a zaměstnanci. A zároveň to dělí zaměstnance na dvě skupiny.

Já do určité míry chápu to, že chceme vyvinout tlak na neočkované, a proto je tady zákaz vstupu do určitých provozů a omezení jiných aktivit. Na druhé straně do práce musí lidé chodit, a pokud jsou epidemiologická čísla takto vysoká a my víme, že i očkovaní, ač v menší míře, jsou přenašeči, tak v tuto chvíli dává větší logiku testovat všechny.

Nemělo tedy to testování přijít mnohem dřív, nezaspala v tomto vláda?

Určitě, my jsme o tom přesvědčeni. My jsme vyzývali vládu opakovaně už od léta, aby existoval předvídatelný systém, který napoví, kdy se znovu bude plošně zavádět testování.

Na mnoha jednáních na Ministerstvu zdravotnictví jsme byli odmítáni, následně jsme ještě navrhovali, aby systém testování mohl být alespoň dobrovolný a náklady na testy se proplácely.

Z našeho bleskového průzkumu mezi našimi členy vyplývá, že ještě před zavedením povinnosti testovat neočkované asi třetina firem testovala a mnohé z nich dlouhodobě. Na své náklady.

A myslíme, že kdyby vláda právě už třeba v říjnu poskytla dotaci zaměstnavatelům na testování, tak bychom viděli daleko širší skupinu zaměstnavatelů, kteří by testovali, a to nejenom neočkované.

Kabinet v podvečer projedná také kompenzace podnikatelům, kterým klesne obrat o 30 procent, plánuje oživit také covidové programy z letošního jara. Pomůže to podle vás? Je to dobrá cesta?

Musíme si uvědomit, na koho teď budou nejvíc dopadat ta opatření. Opět se bavíme o službách a některých dalších kulturních aktivitách: restaurace, hotely a podobně. Samozřejmě už byly některé programy již na jaře, které se osvědčily.

My za svaz průmyslu několik týdnů prosazujeme, aby se opět spustil Antivirus B.

Pokud chceme mít obdobu německého systému kurzarbeitu, tak ten je prostě aktivní trvale a pouze se posuzuje, zda u konkrétního zaměstnavatele nastala překážka v zaměstnávání způsobená například covidovými opatřeními.

A vláda nechce náš názor vyslyšet a nechce tento nástroj spustit. Přestože se ukázalo při jarní vlně jako velmi účinný a efektivní.

Vláda by určitě neměla dělat kroky ze dne na den.
Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu

Když otočím svoji otázku, co by tedy v tomto případě vláda určitě dělat neměla?

Určitě by neměla dělat kroky ze dne na den. To je vždycky to nejhorší. Na to se nejhůř připravuje. V posledních dnech nebyla svolána ani tripartita. A když se najednou přes noc dozvíte, že se uvažuje o lockdownu a potom by to ze dne na den oznámili, jenom protože si přečetli výsledky pozitivních daného dne, tak to je to nejhorší, k čemu můžeme směřovat.

Myslím si, že určitá míra predikovatelnosti je vždycky tím nejlepším řešením pro všechny.

Reklama

Doporučované