Hlavní obsah

Rafaj: Bytová nouze časem dostihne i Ostravsko

Rozhovor s Janem Rafajem, šéfem firmy Residomo.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

O vývoji trhu nájemního bydlení mluví v pořadu Špičky byznysu Jan Rafaj, šéf ostravské firmy Residomo, která je největším domácím hráčem v tomto segmentu.

Článek

Ostrava a Ústí nad Labem jsou jediná krajská města, která zatím nezasáhla bytová krize. V Ostravě je to dáno tím, že tu při překotné industrializaci po druhé světové válce vyrostly tisíce nových bytů pro dělníky, přicházející z celé země. A útlum těžkého průmyslu způsobil v posledních dvou dekádách odliv zdejší populace. Naproti tomu třeba do Prahy přichází každoročně kolem 13 tisíc nových rezidentů.

Pak je tu pro Ostravany příznivý platový vývoj: Zatímco v průměrných příjmech se Ostrava drží v horní části statistických žebříčků, v cenách bytů zaujímá naopak spodní pozice.

Podle Jana Rafaje se tento příznivý stav časem ale změní. Region podle něj ožívá. „Máme tu výborné zaměstnavatele, kteří své pracovníky dobře platí, Ostravsko se dobře vyrovnalo s transformací při útlumu. Odliv obyvatel se už zastavil,“ popisuje. Všechny tyto vlivy se podle něj na bytovém trhu časem projeví.

Firma Residomo, kterou Rafaj řídí, se na tuto situaci chystá. I proto chce rozšiřovat své bytové portfolio, jehož základem je 44 tisíc původně zaměstnaneckých bytů, vyčleněných kdysi z důlní firmy OKD.

Residomo má zájem o nákupy nových bytových domů od developerů v celé republice. „Jednáme s několika z nich,“ říká Rafaj. Kromě toho začíná Residomo stavět vlastní byty – zatím v podobě půdních nástaveb na svých činžácích. Chystá se takto pořizovat několik let po sobě asi 70 bytů ročně.

Firma stále bojuje s dědictvím podezřelé privatizace OKD, kterou vyšetřuje od loňska i sněmovní komise. „S komisí spolupracujeme, nebojíme se, že by došla k závěrům, které by nás mohly poškodit,“ říká Rafaj.

Komise se zabývá mimo jiné i otázkou, zda v roce 2004, když se privatizoval poslední balík akcií OKD, nebyla privatizátorům poskytnuta nedovolená veřejná podpora. Třeba i v podobě bytů, které soukromníci dostali za velmi nízkou cenu s podmínkou, že s nimi nebudou obchodovat. Rafaj v tom ale riziko pro Residomo, dnes kontrolované americkou investiční skupinou Blackstone, nevidí.

Rafaj do čela firmy Residomo nastoupil před dvěma lety, předtím strávil 16 let v české hutní jedničce – bývalé Nové huti, dnes ArcelorMittalu Ostrava. Končil tu jako místopředseda představenstva a dodnes je poradcem indického generálního ředitele huti, kterou skupina Mittal už několik měsíců prodává do rukou indicko-britského byznysmena Radžíva Gupty.

Jak se vyvíjí prodej ArcelorMittalu? Přežije podle Rafaje ocelářství na Ostravsku? A kam kráčí celý průmyslový region? Sledujte rozhovor s Janem Rafajem v úvodu tohoto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované