Hlavní obsah

Rafaj musí skončit. Ať se vláda pochlapí, apeluje Ondráčka

Foto: Profimedia.cz

Najde Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) odvahu, aby prezidentu Miloši Zemanovi navrhli kvůli řadě kauz odvolat Petra Rafaje z čela antimonopolního úřadu?

Reklama

Šéf Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, proč je důležité, aby nejmocnější úředník v zemi Petr Rafaj skončil v čele antimonopolního úřadu.

Článek

Šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj je dlouhodobě téměř nedotknutelným mužem. Zastání má vedoucí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zejména na Pražském hradě, do akce za jeho odvolání se dosud ale nechtělo ani Babišově vládě. Právě vláda dle zákona může prezidentovi navrhnout, aby Rafaje odvolal.

Jenže ministři se do debaty o Rafajově konci nehrnuli. A to navzdory řadě kauz, na které v uplynulých týdnech upozornily i Seznam Zprávy.

Teď se ale situace trochu rozpohybovala.

Ve středu na jednání protikorupční rady vlády zástupci protikorupčních organizací Transparency International a Nadačního fondu proti korupci téma Rafajových kauz vytáhli. Deník N informoval, že premiér Andrej Babiš teď v pondělí situaci probere s předsedou koaliční ČSSD Janem Hamáčkem.

„Musíme se s tím seznámit, s tím návrhem, ten dopis z Ústeckého kraje (s podobným apelem proti Rafajovi jako vznesly protikorupční organizace, pozn. red.) je obsáhlý, já jsem ho ještě ani pořádně nečetl. Takže určitě k tomu zaujmeme nějaké stanovisko,“ uvedl Babiš.

Pokud by Babiš kývl, ministr vnitra Hamáček by návrhu na odvolání šéfa antimonopolního úřadu nebránil. Sám má k němu výhrady. „Já jsem s prací ÚOHS dlouhodobě nespokojen, mám pro to i osobní, resortní zkušenost, kdy ten úřad z mého pohledu nefunguje tak, jak má. Ta výměna je namístě,“ prohlásil Hamáček.

Pokud se shodnou, že Rafaj ztratil jejich důvěru, bude záležet už „jen“ na tom, zda seberou odvahu a Miloši Zemanovi návrh na odvolání prezidentova chráněnce předloží.

Ředitel Transparency International David Ondráčka v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že má obavu, aby vládní lídři nezačali kličkovat.

Ředitel Transparency International David Ondráčka doufá, že vláda kauzy předsedy ÚOHS nezamete pod koberec. Klíčové podle něho bude, zda si premiér Andrej Babiš (ANO) v této věci troufne na Pražský hrad.

Jak hodnotíte poslední jednání protikorupční rady vlády?

Jsem rád, že se rada téměř po roce sešla. Byl tam premiér, někteří ministři i důležití úředníci. Rada má v jednání většinou hodně bodů, to důležité jsme ale probrali. Za mě jsem spokojený.

Kdo sestavuje seznam témat a kauz, kterými se chcete zabývat?

Radu organizuje ministerstvo spravedlnosti, které sestavuje i program. Většina témat je legislativních, řešíme zejména návrhy zákonů. Je to poradní orgán vlády, který vydává stanovisko, jímž se vláda může a nemusí řídit. Každý ze členů protikorupční rady ale může navrhnout vlastní téma.

Co požadovala vaše Transparency International?

Požádali jsme například ministerstvo zdravotnictví o analýzu korupčních rizik ve zdravotnictví, což ve středu ministr prezentoval. Byla k tomu i diskuse. Že by se na radě řešily konkrétní kauzy, na to není prostor, to mají vyřešit vyšetřovatelé. My řešíme legislativní proces, vedle ministrů se diskusí účastní zástupci protikorupčních organizací, úředníci, akademici či zástupci profesních komor, policie a státního zastupitelství.

K tématu předsedy antimonopolního úřadu jste se tedy dostali jak?

Primárně jsme řešili reformu úřadu a rozhodovacího procesu ohledně veřejných zakázek. Je tu návrh, který by zrušil dvoustupňové řízení a vzal předsedovi úřadu pravomoc rozhodovat sám. Naším cílem je dostat do toho kolektivní rozhodování. Jsem rád, že se postupně rýsuje politická shoda. Řešili jsme, jak tento návrh projednat ještě v této Sněmovně. Do konce září bychom měli mít paragrafové znění.

A co se týká odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje?

Zvedli jsme s kolegou Karlem Škáchou z Nadačního fondu proti korupci otázku, zda kauzy kolem pana Rafaje nevedou k tomu, aby vláda navrhla jeho odvolání. Zvedla se kolem toho diskuse.

Jaká byla? Kdo reagoval v tomto směru pozitivně?

Ministryně financí Schillerová řekla, že je to problém pro důvěryhodnost antimonopolního úřadu. Nakonec to premiér zakončil tím, že návrh na odvolání v pondělí projedná na koaliční radě s předsedou ČSSD Hamáčkem.

Myslíte, že existuje opravdu možnost, že by vláda navrhla prezidentovi, aby Rafaje odvolal, nebo šlo jen o takové plácnutí?

Víte, jak je to s Babišem, těžko poznáte, jak vážně to myslel. Mám ale pocit, že mu to hlavou vrtá a uvědomuje si, že situace kolem Rafaje eskaluje. Myslím, že premiér vnímá, že je zpochybňována integrita velice důležitého úřadu, jehož provoz ročně stojí stát kolem čtvrt miliardy korun. Zároveň ale premiér ví, že odvolání vláda může jen navrhnout, celé to má pak v ruce prezident.

Váš tip?

Mám obavu, že se z toho budou chtít spíš vymluvit, aby Babiš ani Hamáček nemuseli do konfliktu s prezidentem. Rafajovi zbývá do konce mandátu zhruba rok, což samozřejmě není argument, protože při jakékoliv pochybnosti by měl okamžitě předseda odejít, jen chci říct, že si myslím, že to budou hrát na to, že má už jen rok ve funkci. Tak i tak je dobré, že se o odvolání Rafaje mluví. Novináři se případně po pondělí mohou začít ptát, jak je možné, že navzdory takovým podezřením zůstává tento muž stále ve funkci šéfa ÚOHS.

Umíte si představit, jak racionálně by vláda či prezident mohli Rafajovu pozici a důvěryhodnost obhajovat?

Jsem přesvědčený, že Rafajova situace je neudržitelná. Žádné hry by se kolem toho neměly hrát. Je to nejsilnější úředník v zemi, je to jakýsi policajt ekonomiky v zemi, schvaluje obří zakázky, rozhoduje de facto sám. Má velikou moc. Když je takový člověk zpochybněn tím, že se domlouvá s dodavateli či jej policie prověřuje kvůli podezření z korupce, není z mého pohledu nad čím váhat.

Reklama

Doporučované