Hlavní obsah

Rafaj nechal svému úřadu opravit vilu za 21 milionů v diplomatické čtvrti. Lepší kanceláře prý nenašel

Vilu v pražské Bubenči si Úřad pro ochranu hospodářské soutěže opravil za 21 milionů.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže přestěhoval pražskou pobočku do vily v pražské Bubenči. Úředníci tam mají i zahradu o rozloze dvou tisíc metrů.

Článek

Čerstvě opravená žlutá vila v pražské Bubenči vypadá, že si tady někdo bohatý pořídil pěkné bydlení. S velkou zahradou a v klidné čtvrti, kterou si vybrala také řada zahraničních velvyslanectví.

Kdo sídlí uvnitř, odhalí kolemjdoucímu až čtyři písmena na zvonku: ÚOHS. Tedy Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

V polovině loňského roku se do třípodlažní vily opravdu nastěhovali zaměstnanci pražské pobočky tohoto významného státního úřadu, který má dohlížet na férovost veřejných zakázek, odhalovat kartely firem a sledovat, aby nikdo neměl na trhu ve svém oboru podnikání monopol.

O jeho předsedu Petra Rafaje se nyní policie zajímá kvůli vyšetřování korupce při posuzování mnohamiliardového tendru na výběr dálničního mýta.

Právě Rafajovo vedení rozhodlo, že 24 úředníků pražské filiálky (úřad má centrálu v Brně) si zaslouží lepší prostory, než v jakých pracovali do té doby.

Foto: ČTK/Šálek Václav

Petra Rafaje, šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podezírá policie z korupce.

Bubenečská vila patřila do roku 2015 ministerstvu obrany. Předseda úřadu Rafaj domluvil, že ji ministerstvo jeho úřadu poskytne.

A nyní postupně končí velká oprava: rekonstrukce opuštěného domu pro potřeby úředníků vyjde na 21 milionů. Kromě samotného domu vznikne na dvoře vily parkoviště a garáže pro dva vozy. A proměnou projde i zahrada, z níž je zatím jen džungle.

Do centra nemohli autem

Pobočka Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže měla roky kanceláře v ulici Na Příkopě, využívala přes 500 metrů čtverečních v budově ministerstva pro místní rozvoj. Měla se také opravovat, a tak si úřad začal před čtyřmi lety hledat jiné volné prostory v majetku státu.

Vila v Českomalínské ulici v Bubenči vyšla podle mluvčího úřadu Martina Švandy nejlépe.

„Vyhovující z hlediska potřebné kapacity byly v dané době pouze dvě nemovitosti, přičemž s ohledem na nižší náklady na rekonstrukci byla zvolena budova na ulici Českomalínské, kterou nabízelo bezplatně k převodu ministerstvo obrany. Z ekonomického hlediska bylo jednoznačně výhodnější zhodnotit majetek státu než dlouhodobě utrácet prostředky na provoz za nájem v komerční sféře,“ uvedl mluvčí Švanda.

Do oficiálních dokumentů, jimiž později úřad odůvodňoval pořízení a opravu vily, ÚOHS napsal, že dosavadní sídlo pobočky v budově ministerstva je nepraktické: Na Příkopy se totiž nedá dojet autem. Hned v sousedství ministerstva je vstup do metra.

A za další – zaměstnanci antimonopolního úřadu prý mají na ministerstvu na svém patře „provizorní podmínky“.

Ministerstvo ale tvrdí, že šlo o docela normální prostory. „Nejednalo se o provizorní ani pro práci nevhodné kanceláře. Jednalo se o tři čtvrtiny patra budovy o ploše 512 metrů čtverečných, zahrnující kanceláře, chodbu a sociální zázemí,“ popsala mluvčí ministerstva Veronika Vároši.

Pravda ale je, že to bylo ministerstvo, kdo dal ÚOHS z těchto kanceláří výpověď. Potřebovalo je totiž pro vlastní lidi.

Zákaz natáčení uvnitř

Podobná stěhování musejí projít takzvanou vládní dislokační komisí – jednoduše orgánem složeným z úředníků různých ministerstev, který vládě doporučuje, jestli je takový přesunu skutečně nutný a nové prostory vhodné. Stěhování do Bubenče však komise na stůl vůbec nedostala, protože vila po armádě nebyla oficiálně vedená jako administrativní. Takže do působnosti komise nespadala.

Úředníci se navíc do objektu obklopeného rozlehlou zahradou nastěhovali v době, kdy premiér Andrej Babiš prezentuje veřejnosti plán dostat 10 tisíc státních zaměstnanců z historických domů v centru Prahy, často náročných na vytápění a údržbu, do nového administrativního komplexu, který má vzniknout v Letňanech.

V oficiálních dokumentech k zakázce na opravu nového bubenečského sídla ÚOHS se nepíše nic o tom, jak vila vypadá uvnitř – jestli je vhodná jako sídlo úředníků. Pouze se tu zmiňuje, že se nachází „v nevyhovujícím stavebně-technickém stavu, její interiérové řešení je nevyhovující a zastaralé, a je tedy nezbytné provést celkovou rekonstrukci“.

Seznam chtěl natáčet v interiérech vily, úřad to však nedovolil.

Reklama

Doporučované