Hlavní obsah

Rafaj přiznal, že měl i jiné schůzky než tu s Faltýnkem. Musí prý vědět, co se děje

Foto: ČTK/Šálek Václav

Předseda Rafaj se běžně schází s politiky i firmami. Se kterými? Neřekne.

Reklama

Policie Petra Rafaje podezírá, že pomáhal ovlivňovat miliardovou zakázku na dálniční mýto ve prospěch společnosti Kapsch.

Článek

Teprve ve středu ráno si mohl Petr Rafaj, předseda Úřadu pro ochranu hospodářského soutěže, zase zapnout svůj mobil. Skoro týden mu ho zadržovala policie, poté co spustila akci kvůli vyšetřování údajného ovlivňování strategické zakázky na výběr dálničního mýta.

Kromě Rafaje policie z ovlivňování miliardového tendru podezírá také Jaroslava Faltýnka, druhého muže hnutí ANO. Podle vyšetřovatelů se předloni v listopadu setkali v brněnském hotelu Voroněž a řešili, jak firmě Kapsch pomoci – v té době jí hrozilo, že zakázku ztratí. Šanci ji prodloužit měl ve svých rukou právě úřad předsedy Rafaje.

Vzal jsem si mandát zastavit průšvih, řekl Jaroslav Faltýnek (ANO) o tom, proč se vložil do kauzy dálničního mýta.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Rafaj tvrdí, že se běžně ve své funkci setkává s politiky i firmami. Jednoduše proto, aby věděl, co se v soutěžní branži děje.

Seznam chtěl tedy vědět, jakých dalších podobných schůzek – navíc v hotelích, ne v sídle úřadu – se Rafaj v minulosti zúčastnil. A s kým jednal a o čem. „Pan předseda Rafaj se vzhledem k policejnímu vyšetřování nechce vyjadřovat k dotazům, které mohou být s vyšetřováním spojeny,“ tlumočil předsedovo stanovisko mluvčí úřadu Martin Švanda.

„Úřad, který by byl zcela odtržen od reálného prostředí, by nemohl dobře fungovat. Kromě toho považuji za nutné připomenout, že úřad byl naopak poměrně často kritizován, že s výše uvedenými subjekty komunikuje příliš málo,“ dodal pouze mluvčí Švanda.

Předseda jako soudce

Předseda Rafaj nechtěl upřesnit ani to, jestli se z takových schůzek pořizuje nějaký zápis. Nebo jestli jsou nějakým způsobem oficiálně zaznamenané. Předseda ÚOHS je přitom v tomto směru ve velmi citlivém postavení.

Jednak jeho podřízení rozhodují, jestli jsou zakázky vypsané podle zákona. Povolují i spojení velkých firem tak, aby nevznikaly monopoly. A také zkoumají, zda mezi sebou dodavatelé zakázek neuzavírají skryté kartelové dohody, aby na trh nepustili konkurenci. Ve všech těchto případech může jít o miliardy. A právě předseda úřadu je v tomto rozhodování v roli toho, kdo rozhoduje o odvolání neúspěšných účastníků proti výroku jeho podřízených.

Už začátkem týdne Rafaj vydal prohlášení, že je „standardní, že se v rámci své funkce setkává se všemi zainteresovanými stranami (zadavateli, dodavateli, odborníky a dalšími, včetně zákonodárců a členů vlády) a naslouchá jejich stanoviskům. Tato skutečnost nicméně neznamená, že by takto zprostředkovaná stanoviska měla jakýkoli vliv na vedená správní řízení“.

„Faltýnek zařídí, Rafaj zařídí“

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu každopádně schůzky v případu Kapsche za standardní nepovažují. Server Novinky minulý týden citoval ze soudního příkazu k domovní prohlídce, z nějž vyplývá, že policisté Faltýnka a Rafaje sledovali – a zřejmě i odposlouchávali.

Faltýnek se podle soudního příkazu sešel v listopadu v hotelu Holiday Inn se šéfem firmy Karlem Feixem. Podle policie se dohodli, že „Faltýnek zařídí u Rafaje ovlivnění rozhodování ÚOHS ve prospěch společnosti Kapsch. Hodinu na to se Faltýnek přesunul do hotelu Voroněž, kde předsedovi Rafajovi řekl, že „je třeba udělat to, co chce společnost Kapsch“.

V té době byl mýtný tendr se čtyřmi uchazeči právě u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. A úřad ještě v listopadu rozhodl, že do vyřešení sporu, jestli je běžící tendr férový, nesmí ministerstvo dopravy jako zadavatel soutěž ukončit a vybrat vítěze. Což byla situace, která vyhovovala Kapschi, dodavateli mýta, jemuž končila smlouva.

I ministr dopravy Dan Ťok dnes tvrdí, že Kapsch dělal v té době vše proto, aby tendr zhatil. A dál vybíral mýto do doby, než se složitě podaří vypsat novou zakázku.

Zakázku nakonec na jaře loňského roku získalo konsorcium firem ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera CzechToll a SkyToll. Nabídlo za deset let provozu mýta a vybudování satelitního systému cenu 10,75 miliardy korun. Nabídka Kapsche byla bezmála o tři miliardy dražší.

Faltýnek ve Sněmovně ve čtvrtek vysvětloval, proč se vložil do mýtného tendru, ačkoli k němu z titulu své funkce neměl žádný vztah. Hrozil prý průšvih hnutí ANO, to kdyby tendr nezvládlo dotáhnout. „Sám jsem si vzal tento mandát. Tento politický mandát,“ prohlásil Faltýnek.

Souběžně s domovní prohlídkou u Faltýnka a Rafaje policisté zasahovali ještě v Brně u místních politiků z ANO a šéfů stavebních firem. Obvinili je z korupce a machinací se zakázkami. Pět lidí soud poslal do vazby.

Reklama

Doporučované