Hlavní obsah

Rafaj: ÚOHS musí posoudit námitky Kapsche k mýtnému tendru

Foto: ČTK/Šálek Václav

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Reklama

Námitky proti mýtnému tendru, který vyhrálo konsorcium CzechToll a SkyToll, podal Kapsch minulý rok.

Článek

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude muset znovu projednat námitky společnosti Kapsch proti podmínkám mýtného tendru.

Úřadu, který předtím řízení o námitkách Kapsche zastavil, to nařídil jeho předseda Petr Rafaj.

CzechToll a SkyToll v pondělí v reakci na rozhodnutí předsedy úřadu uvedl, že spuštění mýtného systému není rozhodnutím ohroženo.

V přípravách nového systému konsorcium pokračuje. „Je zřejmé, že dnešní rozhodnutí nijak nemění platnost podepsaných smluv. Není tedy ohroženo spuštění nového satelitního mýtného systému k 1. prosinci 2019. CzechToll dnes dokončil proces individuálních zkoušek a byl zahájen další milník dodávky v podobě komplexních zkoušek celého systému,“ uvedl mluvčí CzechToll Miroslav Beneš.

Mluvčí ÚOHS Martin Švanda.Video: Seznam Zprávy

Pokračující přípravy nového systému potvrdil i ministr dopravy Kremlík. Podle něj Rafaj svým rozhodnutím nedal za pravdu Kapschi. „Závazný právní názor předsedy ÚOHS směřuje vůči Úřadu v prvním stupni a apeluje na lepší odůvodnění jednoho z výroků, ostatní výroky potvrzuje,“ uvedl.

Námitky proti mýtnému tendru, který vyhrálo konsorcium CzechToll a SkyToll, podal Kapsch minulý rok.

Úřad a potom i předseda ÚOHS však v prosinci řízení o námitkách zastavili poté, co ÚOHS rozhodl, že tendr neporušil zákon. Rafaj tehdy uvedl, že to je jediný možný postup vzhledem k tomu, že smlouva na předmět zakázky už byla uzavřena.

Kapsch pak napadl rozhodnutí ÚOHS u Krajského soudu v Brně, který mu vyhověl a nařídil ÚOHS, aby o námitkách rozhodl.

Úřad proti rozsudku podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) a případem se nezabýval, protože čekal na rozhodnutí o své stížnosti.

Kapsch proto v červenci podal ke Krajskému soudu v Brně další žalobu na nečinnost úřadu. Krajský soud pak nařídil ÚOHS, aby o námitkách Kapsche rozhodl bez ohledu na řízení u NSS právě do 9. září.

Reklama

Doporučované