Hlavní obsah

Ragbisté postupují podle plánu. Čeká je do pěti let elitní dvacítka?

Rozhovory s ragbisty Jiřím Pantůčkem a Vojtěchem Havlem.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

České ragby si minulý rok vytyčilo ambiciózní cíl - dostat se během pěti let mezi dvacet nejlepších týmů a kvalifikovat se na světový šampionát v roce 2023.

Článek

Ještě minulý rok to byl pro mnohé naprosto nereálný cíl. Už začátkem roku 2018 ale dostává reálné obrysy. Čeští ragbisté zvládli o víkendu důležitý zápas proti Švýcarsku, které doma porazili 17:13 a udrželi si ve druhé nejvyšší evropské skupině třetí příčku.

Za ambiciózním plánem stojí jihoafrický trenér Phil Pretorius, který národní mužstvo omladil. To, co hráči nemají ve zkušenostech, nahrazují podle jeho slov nadšením pro hru. A funguje to. Vždyť favorizovaný tým Švýcarska předtím potrápil vedoucí celek skupiny Portugalsko, na Markétě ale byli Češi lepší. Teď je čeká předposlední zápas - duel se silným Holandskem.

Zkušený jihoafrický stratég má za sebou bohatou trenérskou kariéru. Koučoval tým Bulls v Super Rugby, reprezentaci Tonga dovedl v roce 1999 na mistrovství světa, což byl tehdy opravdový zázrak. Od té doby patří Tonga k elitě. Více tréninků a profesionálnější přístup, to je cesta k profesionalizaci ragby v České republice, cesta, kterou se vydal Phil Pretorius.

A hráčům to vyhovuje. Skloubit pracovní život s milovaným sportem pro mnohé není jednoduché, podle slov kapitána týmu Vojtěcha Havla se to ale jeho spoluhráčům daří.

České ragby jde pod jihoafrickým koučem nahoru. Do pěti let má namířeno mezi evropskou elitu.

Pořad Sport si pusťte v celoplošné televizi Seznam každý všední den v 18.30. Jak naladit televizi Seznam, najdete přehledně ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované