Hlavní obsah
Online

Online: K večeru přibylo rekordních 3139 nakažených

Tisková konference vlády o nových opatřeních.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Množství hospitalizovaných lidí s covidem-19 prudce stoupá, akutálně je jich 1563. Podíl hospitalizovaných na počet pozitivně testovaných se poprvé od června dostal přes 4 procenta. Znamená to, že lidí v nemocnicích přibývá rychleji než nakažených.

- Vláda oznámila nová opatření. Od pondělí se na dva týdny zakážou sportovní a kulturní akce. Od pátku se už zavřou koupaliště nebo posilovny. Kompletní přehled najdete ZDE.

- Restaurace budou už od pátku muset zavírat nejpozději ve 20:00 a u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé.

- Změny čekají také školy. Na druhém stupni základních škol začne platit od pondělí prezenční výuka vždy jen pro jednu ze dvou skupin žáků, ta druhá se bude učit na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají. Distanční výuka také až na výjimku pro mediky bude povinná na všech vysokých školách. 26. a 27. 10. budou také vyhlášeny dva dny volna na všech školách.

- Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku podruhé v řadě překonal rekord. Po úterních skoro 4500 nově nakažených přibylo ve středu 5335 případů. Po nedělních rekordních 30 mrtvých za jeden den přibyly v pondělí i úterý více než dvě desítky úmrtí a ve středu dalších 19. Ke čtvrteční 18. hodině přibylo dalších rekordních 3139 potvrzených případů.

Dění jsme sledovali i ve středu:

  • Jak se ředitelé chystají na nová opatření

    Třídy na druhých stupních základních škol se rozdělí na půlku: jedna bude ve škole, druhá doma. A další týden obráceně. Ředitelé ale neočekávají, že by obě skupiny dodržovaly rozvrh. Na doma dostanou žáci úkoly.

    Více v článku Josefa Mačího:

  • Účast na náboženských akcích bude omezena na 10 lidí

    Účast na náboženských akcích bude od pondělí na dva týdny omezena maximálně na deset lidí. V přehledu nových omezení to dnes na Twitteru uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Od začátku tohoto týdne byl zaveden jako opatření proti šíření koronaviru limit 100 lidí.

  • Uzavřena budou i muzea, galerie a památky

    Od pondělí jsou na 14 dní zakázány návštěvy muzeí, galerií, výstav, hradů a zámků a podobných historických a kulturních objektů. Zavřené do neděle 25. října budou muset být také hvězdárny a planetária. V přehledu nových omezení to dnes na Twitteru uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

  • Ve středu zemřelo 41 lidí

    Nového maxima dosáhl i denní nárůst počtu úmrtí lidí s prokázaným koronavirem. Ve středu jich zemřelo 41, o 11 více než dosavadní maximum z neděle. Dnes přibylo dalších osm úmrtí, jejich počet od začátku epidemie tak stoupl na 863.

  • Ve čtvrtek zatím přibylo přes 3000 nakažených

    Během dneška zatím přibylo rekordních 3139 potvrzených nakažených covidem-19. S nemocí se tak potýká 46 518 lidí, 51 117 se jich vyléčilo. Covidu podlehlo 863 lidí a v nemocnicích je 1741 hospitalizovaných. Vyplývá to z informací Ministerstva zdravotnictví k dnešní 18. hodině.

  • Prymula: Připravujeme testování prakticky všech obyvatel ČR

    S praktickými lékaři se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly jedná o projektu testování v podstatě všech obyvatel ČR. Mohlo by odhalit 90 až 93 procent všech nakažených, řekl Prymula na tiskové konferenci po jednání vlády. V současné době je podle něj nakažených mnohonásobně víc, než se podaří odhalit testováním. Ve středu testy prokázaly více než 5000 pozitivních případů. „V posledních dvou dnech jsme velmi intenzivně jednali o velmi ambiciózním projektu, kterým je protestování v podstatě všech obyvatel České republiky,“ řekl Prymula. Nepoužívaly by se PCR testy, ale testy takzvaně antigenní, které není nutné provádět v laboratoři.

  • Nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se v hotelech

    Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko další nákazy v rodině. Tato izolace bude dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí, řekl dnes ministr zdravotnictví Roman Prymula. Uvítal, že hotely nabídly vládě volnou kapacitu k využití pro tento účel. Vlastní provoz hotelů a penzionů vláda nyní omezovat nehodlá. Podle Prymuly to aktuální situace nevyžaduje, protože v ubytovacích službách se nehromadí lidé, naplněny jsou kvůli podzimní sezoně i kvůli koronaviru jen z deseti až patnácti procent.

  • Úřady budou otevřené jen dva dny v týdnu

    Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin, řekl dnes po mimořádném jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula. Je to jedno z opatření, která mají omezit šíření koronaviru.

  • Vláda schválila návrh na prodloužení ošetřovného

    Vyplácení ošetřovného by se mohlo kvůli koronavirové nákaze prodloužit. Lidé by ho mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény. Návrh zákona se změnami dávky schválila dnes na mimořádném jednání vláda. Ošetřovné se podle zákona vyplácí devět dnů na děti do deseti let. Samoživitelé a samoživitelky, které pečují o dítě do 16 let, ho pak mohou pobírat až 16 dnů. Dávku je možné získat i na jiné členy rodiny, kteří potřebují péči. Zaměstnancům se z nemocenského pojištění poskytuje 60 procent základu výdělku. Podle Ministerstva práce by se podpora měla vyplácet po celou dobu omezení výuky a uzavření stacionáře či nařízené karantény. Opatření má podle návrhu platit do konce školního roku, tedy do 30. června 2021.

  • Prymula: Za dva týdny mohou být nemocnice na hranici kapacity

    Počty lidí nakažených novým typem koronaviru, kteří potřebují péči v nemocnici, mohou být podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bez přijetí dalších opatření za týden dvojnásobné. V současné době je hospitalizováno 1700 lidí, řekl dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. „Za další týden by mohla být kapacita zdravotního systému téměř vyčerpána,“ uvedl Prymula. Ve vážném stavu je podle posledních dat více než 350 osob. „Prudce narůstající je počet osob, které vyžadují zásadní intenzivní péči. Kontinuálně narůstající je i počet zemřelých,“ uvedl ministr.

  • Plaga oznámil, jak se bude učit

    Ministr školství Robert Plaga oznámil, že první stupně základních škol i družiny se zatím zavírat nebudou. Od pondělí bude povinné distanční vzdělávání na všech vysokých školách. Výjimkou budou praktické hodiny pro mediky. Povinná distanční výuka platí také pro střední školy. Na druhém stupni základních škol bude probíhat prezenční výuka ob týden, kdy se budou střídat třídy proti sobě. 26. a 27. 10. budou také vyhlášeny dva dny volna na všech školách. „Chápejte je jako dny boje proti covidu, kdy se s touto nemocí musíme vypořádat,“ uvedl Plaga.

  • Restaurace od pátku zavřou ve 20:00

    Už od pátku se také zkrátí zavírací doba restaurací a hospod. Ty budou muset nejméně pro následující dva týdny zavřít ve 20:00. „Poté vyhodnotíme situaci a rozhodneme, jestli bude opatření platit dál nebo jej změníme,“ uvedl Prymula.

  • Prymula oznámil nová opatření

    Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že vzhledem k situaci je nutné zavést nová opatření. „Rozhodli jsme se na dobu 14 dnů velmi drasticky omezit volnočasové aktivity a prakticky je zmrazit,“ uvedl Prymula. Opatření se budou také týkat kulturních akcí. „Od pondělí dojde k zavření všech kulturních událostí, divadel, kin,“ dodal Prymula. Ve vnitřních prostorech bude počet osob pro akce obecně omezen na deset, venku dvacet. Zavřou se také zoo. „Musíme omezit počet osob, které se setkávají mimo rodinu,“ řekl Prymula. Dále budou také zrušeny všechny ligové soutěže. Výjimkou budou mezistátní utkání, ta se ale odehrají bez diváků. Amatérsky sportovat bude možné venku. Už od půlnoci začne na dobu 14 dnů platit opatření, které zavírá fitness a koupaliště.

  • Z hotelů lazarety? Chybějí informace a vzniká seznam lůžek

    Hoteliéři sestavují seznam lůžek pro případ potřeby státu. Po slovech ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), že by se část pacientů s covidem-19 mohla přesunout do hotelů. Budou to i zdraví lidé v karanténě?

    Více v následujícím článku

  • FN Ostrava má dostatek lůžek pro covid pozitivní pacienty

    Největší moravskoslezské zdravotnické zařízení, Fakultní nemocnice Ostrava (FNO), má nyní pro pacienty s covidem-19 vyčleněno 56 lůžek, obsazeno je aktuálně 43. Kapacita nemocnice je tak zatím dostatečná. Nemocnice je ale připravena stejně jako na jaře otevřít pro pozitivní pacienty celý objekt, takzvaný COVID I. Zařízení má rovněž dostatek personálu a zatím nemusí omezovat provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. V regionu roste počet hospitalizovaných a kraj už vyzval nemocnice bez infekčních oddělení, aby se připravily na příjem pacientů.

  • V nemocnicích Zlínského kraje je 105 pacientů s covidem

    V nemocnicích ve Zlínském kraji přibylo pacientů s koronavirem. Ve třech ze čtyř nemocnic zřizovaných krajem je nyní 105 pacientů s nemocí covid-19, z toho 24 je jich na umělé plicní ventilaci. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. V pondělí leželo v krajských nemocnicích 89 pacientů, na plicní ventilaci jich bylo 18. Dalších šest pacientů s koronavirem je v Nemocnici Valašské Meziříčí, která patří do sítě Agel.

  • Na konci října bude 1 000 lidí ve vážném stavu

    Na konci října bude podle modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) v nemocnicích s covidem-19 ve vážném stavu 1 000 lidí. V polovině října jich bude 400 až 500. Poslancům to řekl ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví, jehož záznam byl dnes zveřejněn, ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

  • Aplikace eRouška bude kódy rozesílat automaticky

Reklama

Hlavní zprávy