Hlavní obsah

Raketový růst nezaměstnanosti v USA. COVID-19 zametl s tamní ekonomikou

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnanost ve Spojených státech je na historické úrovni.

Reklama

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden vystoupil na téměř 3,3 milionu. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.

Článek

Je to rekord, který navíc zhruba čtyřnásobně přesáhl dosavadní maximum staré téměř 40 let. Kvůli šíření koronaviru, v jehož důsledku musela řada firem zavřít, začaly podniky ve Spojených státech propouštět.

Analytici s vysokým nárůstem počtu žádostí o podporu počítali, v průměru ale předpokládali, že vystoupí zhruba na milion. O týden předtím o podporu v nezaměstnanosti v USA požádalo asi 281 000 lidí.

Masivní nárůst počtu žádostí je podle ekonomů jasným příkladem, s jak vážnými problémy se ekonomika kvůli nynější pandemii potýká. Počty žádostí obecně odrážejí tempo propouštění, takže dnešní údaje naznačují, že bez práce se v USA ocitne patrně nejvíce lidí od roku 1971, kdy se data v současné podobě začala sledovat.

„Dnešní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti potvrzují, že Spojené státy se nacházejí v troskách krize, jakou jsme od Velké hospodářské krize neviděli,“ uvedl Andrew Stettner, partner ve společnosti Century, která se zabývá výzkumem veřejné politiky. „Aktuální situace představuje nejhorší stav trhu práce v americké historii,“ dodal.

Dosavadní rekord pochází z roku 1982, kdy žádost o podporu v nezaměstnanosti podalo zhruba 695 000 Američanů.

Vážnost situace popsal pro zpravodajský server Guardian 29letý barman z Indianapolis Taylor Cox. Ze zaměstnání byl propuštěný před 12 dny. „Lidé se bojí, nevědí, co bude dál. Myšlenka, že teď zůstanu osm a více týdnů bez práce, je jednou z nejděsivějších věcí, které musím čelit,“ přiznal Cox.

Foto: Fair Economy

Takto vypadá děsivý nárůst nezaměstnaných v USA.

Finanční injekce pro malé i velké

Americký Senát v noci na čtvrtek schválil podporu ekonomice v objemu asi 2,2 bilionu dolarů (55,4 bilionu Kč), nyní se jí zabývá Sněmovna reprezentantů, která by o ní mohla hlasovat v pátek. Pomoc je určena nejvíce zasaženým odvětvím.

Část z těchto peněz v celkovém objemu asi 500 miliard dolarů je určena také na přímou podporu domácností. Jednotlivcům, kteří ročně vydělají 75 000 dolarů (1,9 milionu korun) nebo méně, je určena jednorázová přímá platba 1200 dolarů. Manželské páry s příjmem domácnosti do 150 000 dolarů ročně dostanou 2400 dolarů a dalších 500 dolarů na každé dítě.

Díky záchrannému balíčku se peníze dostanou i k malým podnikům, dále jsou určeny na rozšířenou podporu v nezaměstnanosti, pro nemocnice a další zdravotnická zařízení. Menší podniky obdrží v součtu 367 miliard dolarů, aby měly na výplaty zaměstnanců, kteří teď musejí zůstávat doma.

Součástí balíčku je i kontroverzní program dotovaných půjček se zárukou určených velkému průmyslu, včetně leteckých společností, ve výši 500 miliard dolarů, pro který se jen obtížně hledala podpora.

Jak to vidí odborníci

Podle odborníků je ještě příliš brzy odhadovat, do jaké hloubky a jak dlouho budou trvat dopady pandemie na trh práce. Prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard očekává, že nezaměstnanost dosáhne v druhém čtvrtletí 30 procent. Odborníci z Morgan Stanley jsou optimističtější – odhadují, že nezaměstnanost v tomto časovém období dosáhne asi 12,8 procenta.

„Pro mnoho lidí bude situace znamenat mnoho útrap,“ řekl Gus Faucher, hlavní ekonom skupiny PNC Financial Services Group. Očekává však, že v létě dojde k „pevnému odrazu“, pokud se země do té doby z pandemie úspěšně dostane.

Reklama

Doporučované