Hlavní obsah

Raketový útok v iráckému Kurdistánu si vyžádal mrtvého a zraněné

Foto: Twitter.com/Sanjayk01992362

Irbílské letiště bylo podle bezpečnostních zdrojů preventivně uzavřeno.

Reklama

Kurdské bezpečnostní zdroje sdělily, že u mezinárodního letiště v Irbílu dopadly nejméně tři rakety. Američtí vojáci obývají základnu v blízkosti tohoto letiště.

Článek

Při raketovém útoku na americkou základnu v kurdském severním Iráku přišel o život jeden civilní pracovník a dalších pět lidí včetně amerického vojáka bylo zraněno.

Jde o nejtragičtější útok na Spojenými státy vedené síly v Iráku za více než rok. Napětí mezi americkými silami a jejich iráckými a kurdskými spojenci na jedné straně a Íránem podporovanými milicemi na straně druhé se v regionu v poslední době zvyšovalo. O útoku podle agentury Reuters informovala vojenská koalice vedená Spojenými státy.

Mluvčí koaličních sil na Twitteru uvedl, že při útoku byly zasaženy koaliční síly v hlavním městě iráckého Kurdistánu Irbílu.

Kurdské bezpečnostní zdroje sdělily, že u mezinárodního letiště v Irbílu dopadly nejméně tři rakety. Američtí vojáci obývají základnu v blízkosti tohoto letiště. Reportér agentury Reuters uvedl, že slyšel několik výbuchů a později viděl poblíž letiště plameny.

Podle kurdského ministerstva vnitra bylo směrem k Irbílu odpáleno několik raket kolem 21:30 místního času. Ministerstvo bez bližších podrobností doplnilo, že několik lidí bylo při incidentu zraněno.

K útoku na americkou základnu se přihlásila skupina Sarája Aulíja ad-Dám s tím, že terčem byla „americká okupace“ Iráku. Podle Reuters skupina neposkytla důkazy, které by její podíl na útoku potvrdily.

K útoku na americkou základnu se přihlásila skupina Sarája Aulíja ad-Dám s tím, že terčem byla „americká okupace“ Iráku. Podle Reuters skupina neposkytla důkazy, které by její podíl na útoku potvrdily.

Jedna střela dopadla podle kurdského bezpečnostního zdroje v obydlené oblasti, kde zranila tři lidi. Místní televize odvysílala záběry, na nichž jsou vidět poškozená auta a střepy.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil hluboké znepokojení nad pondělním raketovým útokem v iráckém Kurdistánu, při kterém podle dostupných informací přišel o život jeden civilista a několik dalších lidí včetně amerického vojáka a dalších Američanů bylo zraněno. Informovala o tom agentura Reuters.

„Kontaktoval jsem předsedu regionální kurdistánské vlády Masrúra Barzáního, abych s ním jednal o incidentu a ujistil ho o naší plné podpoře vyšetřování a pohnání odpovědných osob před spravedlnost,“ uvedl Blinken v prohlášení. Útok označil za „pobuřující“.

Situace na Blízkém východě se velmi vyhrotila loni v lednu, kdy byl při americkém útoku dronem u bagdádského letiště zabit íránský generál Kásem Solejmání a šéf iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Íránem podporované irácké milice pohrozily, že se za jejich smrt pomstí.

K sérii raketových a bombových útoků na koaliční síly a spolupracovníky USA v Iráku se v uplynulých měsících přihlásily skupiny, jež mají podle iráckých činitelů vazby na Írán. Poslední smrtelný útok na koaliční síly v Iráku se stal loni v březnu. O život při něm přišla britská vojačka a dva američtí vojáci.

Reklama

Doporučované