Hlavní obsah

Raketový útok v Kábulu si vyžádal mrtvé a desítky zraněných

Foto: Profimedia.cz

Poničený dům po sobotním útoku v Kábulu.

Reklama

Nejméně osm lidí zahynulo a dalších 31 utrpělo zranění při sobotním raketovém útoku v afghánské metropoli Kábulu. Podle agentury DPA o tom informovalo afghánské ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Ministerstvo vnitra uvedlo, že zasaženy byly převážně obytné čtvrti. Mluvčí kábulské policie řekl, že odpáleno bylo „mnoho raket“. Řada z nich dopadla do blízkosti přísně střežené Zelené zóny, v níž se nachází řada velvyslanectví a sídel zahraničních firem.

Podle ministerstva vnitra ještě předtím vybuchly dvě menší nálože nastražené proti policejnímu autu, které usmrtily policistu a tři osoby zranily.

Agentura DPA připomněla, že terčem raketového útoku byl Kábul i v srpnu. Útok si tehdy vyžádal několik obětí a zraněných a přihlásila se k němu teroristická organizace Islámský stát (IS).

Povstalecké hnutí Tálibán odpovědnost za sobotní útok odmítlo. Tálibán v současnosti vede mírové rozhovory s afghánskou vládou, jejichž cílem je v zemi ukončit vleklou válku.

Dialog, zahájený v září v katarské metropoli Dauhá, ale zatím postupuje velmi pomalu. V sobotu by se měl v Dauhá sejít odděleně s vyjednávači Tálibánu a afghánské vlády americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Pentagon tento týden oznámil, že brzy z Afghánistánu stáhne další zhruba 2000 ze současných 4500 vojáků. To by znamenalo urychlení procesu stahování daného únorovou dohodou Tálibánu a Washingtonu, která předpokládá úplný odchod Američanů do poloviny příštího roku. Tálibán na oplátku slíbil, že nedovolí svým členům ani žádným jiným organizacím využívat afghánské území k útokům na Spojené státy a jejich spojence.

Podle kritiků může rychlý odchod amerických vojáků ohrozit už tak oslabenou bezpečnostní situaci v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované