Hlavní obsah

Rakouská exministryně jde po tanečku s Putinem do vedení Rosněfťu

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin tančí s rakouskou ministryní Karin Kneisslovou na její svatbě v roce 2018.

Reklama

Rakouská exministryně zahraničí Karin Kneisslová získala křeslo v dozorčí radě ruského státního ropného koncernu Rosněfť. V roce 2018 na sebe přitáhla pozornost, když si na svou svatbu pozvala ruského prezidenta Putina.

Článek

Bývalá šéfka rakouské diplomacie Karin Kneisslová, která si na své svatbě střihla taneček s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, získala lukrativní křeslo v dozorčí radě největší ruské ropné společnosti Rosněfť. Do nové role byla nominována již v březnu, společnost volbu tento týden potvrdila a oznámila.

Snímky, na kterých Kneisslová tančí s ruským vůdcem, oděná do tradičního rakouského dirndlu, obletěly v létě 2018 celý svět. Záběry ze svatby rakouské političky tehdy exkluzivně vysílala ruským státem kontrolovaná televize RT, známá také jako Russia Today.

K události došlo jen několik měsíců poté, co řada evropských států vyjma Rakouska vyhostila desítky ruských diplomatů poté, co byl v jihoanglickém Salisbury nervově paralytickou látkou Novičok otráven bývalý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julije. Velká Británie z činu dodnes podezírá ruské agenty. Rakousko k vyhošťování nepřistoupilo. Jako důvod uvedlo svou neutralitu a blízké vztahy s Ruskem. Podobně se zachovalo i v letošním roce, když vyšla na povrch kauza Vrbětice. Česku vyjádřilo solidaritu, ale uvedlo, že ruské diplomaty zatím vyhostit nehodlá.

Rakousko a Rusko tou dobou pěstovaly intenzivní vztahy, což se odrazilo i ve čtyřech osobních setkáních mezi kancléřem Sebastianem Kurzem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem jen v roce 2018.

Kneisslová se s Putinem seznámila díky své tehdejší roli ministryně zahraničí. Politicky je nezávislá, šéfkou diplomacie byla za Svobodnou stranu Rakouska.

Poté, co její vládu smetla v roce 2019 kauza šéfa koaličních Svobodných Heinze-Christiana Stracheho, který měl výměnou za politický vliv nabízet lukrativní zakázky příbuzným ruského oligarchy, se stala komentátorkou Russia Today. Televizní síť bývá vnímána jako nástroj, jenž se snaží šířit vliv Kremlu.

Není první západní političkou, která získala křeslo v dozorčí radě ruské společnosti. Ve své nové roli se například setká s někdejším německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Z Rakouska působí ve významných rolích v ruských společnostech dokonce další čtyři bývalí ministři a kancléři.

Není jasné, kolik si na novém místě vydělá, je ale jisté, že půjde o stovky tisíc dolarů. Schröder, jenž působí jako šéf dozorčí rady Rosněfťu, si ročně přijde na 600 tisíc dolarů, tedy zhruba 12,5 milionu korun, uvádí britský deník The Guardian. Bývalý německý kancléř se stal nejprve v roce 2005 předsedou dozorčí rady projektu Nord Stream.

Ještě jako kancléř zastával stavbu ruského plynovodu. Jeho rychlý přestup do ruského byznysu, který následoval těsně po volební porážce, proto vyvolal značné pozdvižení.

Šéfem Rosněfťu je Igor Sečin, jeden z nejbližších přátel a spolupracovníků Vladimira Putina. Hlavním akcionářem společnosti je ruská státní holdingová společnost Rosněftěgaz s podílem 40,4 procenta. Britská ropná firma BP vlastní 19,75 procenta akcií a katarský fond QH Oil Investments 18,93 procenta.

Šestapadesátiletá exministryně plní titulní stránky rakouských deníků pravidelně. Manželství s podnikatelem Wolfgangem Meilingerem, kterého si vzala za přítomnosti ruského vůdce, se zhroutilo jen několik měsíců po svatbě. Kneisslová svého bývalého muže obvinila z domácího násilí.

Loni na jaře si bývalá politička, která se dnes popisuje jako expertka na Blízký východ, stěžovala, že má kvůli koronavirové pandemii prakticky „nulové příjmy“, a žádala o státní podporu.

Reklama

Doporučované