Hlavní obsah

Rakouská ministryně práce opisovala, vyměnili ji za dva dny

Foto: Profimedia.cz

Rakouská exministryně práce a rodiny Christine Aschbacherová z ÖVP.

Reklama

K velmi rychlé výměně došlo v rakouské vládě. Ministryně práce rezignovala jen dva dny poté, co vyšly najevo nedostatky v jejích závěrečných pracích. Po dalších dvou dnech už má vláda nového ministra.

Článek

Rok a dva dny vydržela v úřadu rakouská ministryně práce Christine Aschbacherová z vládnoucí strany ÖVP. V sobotu rezignovala kvůli podezřením z plagiátorství, kterého se měla dopustit při psaní své magisterské a také disertační práce.

„Vědecká katastrofa“

Celá aféra trvala pouhé dva dny. Rakouský „lovec plagiátorů“ Stefan Weber, který na nedostatky práce Aschbacherové upozornil, pro deník Kurier uvedl, že analyzoval magisterskou práci ministryně ve čtvrtek. Práce z roku 2006 odevzdaná na vyšší odborné škole ve Vídeňském Novém Městě podle něj obsahuje opsané pasáže, nepravdivé citáty a také nedostatečnou znalost němčiny. Weber práci s názvem Návrh řídicích stylů pro inovativní podniky o rozsahu 134 stran označil za „vědeckou katastrofu“.

V pátek se pak Weber dozvěděl o její disertační práci psané na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě (STU). Na 21 procent obsahu práce bylo opsaných bez uvedení zdroje. Podle Webera Aschbacherová zřejmě některé pasáže překládala z cizího jazyka do němčiny, aniž by je výrazněji upravila.

Aschbacherovou ihned vyzvali k rezignaci opoziční Svobodní. Deník Kurier její odchod označil za nevyhnutelný. Ministryně nařčení odmítala a tvrdila, že kritika jejích akademických prací je formou politického nátlaku. „Nepřátelství a politické útoky se nedotýkají pouze mě, ale i mých dětí a jsou pro mě nesnesitelné. To si kvůli ochraně rodiny už dál nemohu dovolit, a proto jsem se rozhodla odstoupit ze své funkce,“ uvedla pak v sobotu lidovecká ministryně.

Ve funkci ji už vystřídal ekonom Martin Kocher. Nestraníka nominovaného lidovci kancléře Sebastiana Kurze jmenoval v pondělí odpoledne ve Vídni prezident Alexander Van der Bellen. Rakouská média ho označila za nestranického neoliberála a Kurzova manažera pro dopady koronavirové krize.

Za druhou část původního portfolia Aschbacherové, tedy rodinu a mládež, bude odpovědná lidovecká ministryně Susanne Raabová. Musí se kvůli tomu ale změnit kompetenční zákon.

Slovenská škola chystá prověrku

Bratislavská STU oznámila, že se chystá disertační práci Aschbacherové prověřit. „STU záleží na dodržování vysokých standardů kvality a originality závěrečných prací,“ řekl agentuře TASR mluvčí univerzity Jozef Rybanský.

Zatímco případ Aschbacherové je v Rakousku ve vrcholové politice teprve druhý svého druhu, bohatější zkušenosti s plagiáty má Slovensko i Česko. Kritice kvůli plagiátorství loni čelil slovenský premiér Igor Matovič i předseda Národní rady Boris Kollár. Poslanci kvůli tomu přijali antiplagiátorský zákon umožňující odebírání titulů.

Na Aschbacherovou ale nejspíš dopad mít nebude, protože je účinný až od letošního ledna, a neplatí tak zpětně. Sankce ale hrozí v případě její magisterské práce odevzdané ve Vídni, což by mělo vliv i na její další akademické tituly.

V Česku aféra s opisováním zasáhla druhou vládu Andreje Babiše. Z kabinetu se krátce po jmenování poroučela i ministryně spravedlnosti Taťána Malá a po ní i ministr práce Petr Krčál.

Rakouská koaliční vláda lidovců a Zelených oslavila začátkem ledna první rok v úřadu. Ve vládě dosud došlo jen ke dvěma personálním změnám. Loni v květnu po kritice za nezvládnutou podporu pro kulturní obec v čase koronavirové krize rezignovala „zelená“ ministryně kultury Ulrike Lunacková.

Reklama

Doporučované