Hlavní obsah

Rakouská výjimka. Vláda chce Rakušanům po brexitu umožnit dvojí občanství

Rakušané žijící v Británii možná budou mít po brexitu dvojí občanství.Video: Valérie Dvořáková , AP, Reuters

 

Reklama

Rakousko chce po brexitu povolit dvojí občanství svým občanům, kteří žijí v Británii. Země by tak učinila výjimku, jelikož možnost dvojího občanství je za normálních okolností zakázána.

Článek

Rakousko chce po brexitu povolit dvojí občanství těm Rakušanům, kteří žijí ve Velké Británii. Oznámila to rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová. Pro alpskou republiku by bylo takové rozhodnutí výjimečné, protože mít dvojí občanství jinak není možné. Kneisslová podle agentury Reuters nechala otevřenou otázku, zda dvojí občanství umožní také Britům žijícím v Rakousku.

Na rozdíl například od Česka je Rakousko jednou z mála zemí Evropské unie, kde je dvojí občanství za normálních okolností zakázáno. Rakušané, kteří získají občanství jiné země, tak obvykle o rakouské občanství přicházejí. Od cizinců se zase očekává, že odevzdají své pasy, pokud se stanou rakouskými občany.

Z tohoto dlouhodobého zákazu existují výjimky. Konzervativní koalice ale chystá nová pravidla pro přibližně 25 tisíc Rakušanů, kterým se stala novým domovem Británie. Kneisslová na tiskové konferenci oznámila, že záležitost předloží tento týden na zasedání vlády.

Osud Britů žijících v Rakousku jistý není

Na otázku, zda bude výjimka poskytnuta také Britům žijícím v Rakousku, Kneisslová odpověděla neurčitě. „To je zajímavá otázka,“ poznamenala. Takový plán však v současnosti není na stole. V Rakousku žije přibližně 11 tisíc britských občanů.

Velké otazníky vyvolává otázka, co se stane v případě, že Británie z EU odejde bez dohody, která by upravovala i postavení občanů jedné či druhé strany. Odmítnutí dohody v britském parlamentu při hlasování v polovině ledna přitom reálně hrozí.

Německé ministerstvo vnitra v pondělí oznámilo, že britští občané žijící v Německu budou mít v případě brexitu bez dohody zaručeno právo trvalého pobytu na další tři měsíce s možností dalšího prodloužení.

Reklama

Doporučované