Hlavní obsah

Rakouské aerolinky Lauda končí ve Vídni

Foto: Pixabay

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rakouské aerolinky Lauda, které jsou dceřinou firmou irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair, zavřou k 29. květnu centrálu na letišti ve Vídni. Zanikne tak více než 300 pracovních míst.

Článek

Firma, kterou založil bývalý závodník formule 1 Niki Lauda, dnes oznámila, že se nedohodla s odbory na nové tarifní smlouvě.

Odbory Vida nesouhlasily s návrhem aerolinek, který počítal s výrazným snížením mezd některých zaměstnanců. Vídeň je pro aerolinky Lauda zdaleka největší základnou, firma nyní disponuje 26 letadly, uvedla agentura DPA. Letadla ale teď musejí kvůli pandemii způsobené koronavirem zůstávat na zemi.

Ředitelé rakouského podniku Andreas Gruber a David O'Brien dnes odbory obvinili, že svou neochotou dohodnout se „zničily přes 300 dobře placených pracovních míst“. Odborová organizace dříve označila Ryanair a rakouskou hospodářskou komoru (WKÖ) za „hrobaře mezd, z nichž se dá žít“. Komora se přitom vyjádřila pro podpis nové pracovní smlouvy.

Podle nové smlouvy měl začínající člen palubního personálu ročně vydělávat 24 450 eur (asi 667 000 Kč) a pilot zhruba 117 000 eur (3,2 milionu Kč), uvedla letecká společnost.

Ryanair koupil firmu Lauda v roce 2018. Šéf irského podniku Michael O'Leary uvedl, že zbylé letecké základny Laudy ve Stuttgartu, Düsseldorfu a v Palmě de Mallorca plánuje ponechat v provozu.

Reklama

Doporučované