Hlavní obsah

Rakousko a Polsko hlásí první oběti viru, bylo jim 69 a 57 let

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Zdravotní kontroly řidičů v Rakousku.

Reklama

aktualizováno •

Situace ve střední Evropě se rychle vyvíjí, země sousedící s Českem hlásí první oběti, které má na svědomí virus COVID-19. Situaci se podrobněji věnujeme ve Středoevropském deníku.

Článek

Situace ve střední Evropě, stav k 13. hodině.

  • Německo - 2078 nakažených, čtyři úmrtí
  • Rakousko - 304 nakažených, jedno úmrtí
  • Polsko - 47 nakažených, jedno úmrtí
  • Maďarsko - 16 nakažených
  • Slovensko - 16 nakažených

První oběti v Rakousku a Polsku, další v Německu

Nemoci ve Vídni podlehl devětašedesátiletý muž, který se vrátil z Itálie. Léčil se i s dalšími chorobami. V nemocnicích v hlavním městě platí zákaz návštěv. Školy se v Rakousku uzavřou příští týden. Podle ministra zdravotnictví Rudolfa Anschobera je spolková vláda připravena zavést další opatření. V zemi zatím testovali 5869 lidí.

První oběť hlásí i Polsko. V Poznani podlehla nákaze koronavirem sedmapadesátiletá žena, která měla současně i další vážné zdravotní problémy. Informaci potvrdil místostarosta Poznaně. V nemocnici je s nákazou hospitalizovaná i její dcera.

Počet mrtvých se ze tří na čtyři zvýšil i v Německu. Viru podlehl sedmašedesátiletý muž z Bádenska-Württemberska na jihozápadě země. Počet nakažených překročil podle Institutu Roberta Kocha 2000 lidí.

Premiér spolkové země Severního Porýní-Vestfálsko Armin Laschet vyzval ke společným koordinovaným federálním opatřením. Dosud každá ze 16 spolkových zemí postupuje na základě vlastních rozhodnutí.

Odložení volby nového šéfa CDU

V Německu se kvůli šíření viru odkládá sjezd vládní CDU, který měl zvolit nového předsedu. Šéfka strany Annegret Krampová-Karrenbauerová oznámila rezignaci kvůli spolupráci strany s protiimigrační Alternativou pro Německo. Volba se měla konat v Berlíně 25. dubna, nové datum zatím není stanoveno. První případ nákazy už hlásí Spolkový sněm, nakažený je jeden z poslanců.

Fámy na polských sítích

Podobně jako v Česku musela veřejnost uklidňovat i polská vláda. „Všechny obchody fungují normálně! Rozhodně dementuji fake news. O uzavírání obchodů nepadlo ani slovo!“ napsala ve středu večer polská ministryně pro podnikání a rozvoj Jadwiga Emilewiczová.

Donutily ji k tomu spekulace na sociálních sítích a středeční frontální útok na trvanlivé zboží v polských obchodech, které zmizelo z regálů. Na polských sítích se také, podobně jako v Česku, šíří i fámy o vyhlášení výjimečného stavu, nasazení armády či uzavření Varšavy a dalších velkých měst.

+3

„Pokud nemáš zásoby na dva až tři týdny, nakup si co nejdřív. Od páteční půlnoci do pondělí bude zavedena úplná karanténa. Už je podepsaný speciální zákon, mám informace z ministerstva vnitra,“ stojí například v jednom z textů, které se šíří mezi lidmi. Podle polského ministra zemědělství produkty v obchodech nedojdou.

Ministr zdravotnictví zase počítá s tím, že do týdne bude v Polsku přes 1000 nakažených. Země má prý kapacitu na provedení 2000 testů denně. Část lékáren začíná v Polsku vydávat léky pouze přes okénko. Varšavská burza jen ve čtvrtek dopoledne hlásila vyšší ztrátu než při krizi v roce 2008. Od čtvrtka se neučí na školách, školská zařízení ale pro děti uzavřou úplně až v pondělí.

Dál se živě diskutuje o uzavření kostelů. Polští katoličtí hierarchové prosazují, aby se v neděli sloužilo víc mší, než je obvyklé, sami přitom kvůli viru odvolali konferenci episkopátu.

Foto: Profimedia.cz

Mše, která proběhla předevčírem v polském Řešově.

Nouzový stav v Maďarsku

Víc mší se bude sloužit v neděli i v Maďarsku, důvodem je prý to, aby se návštěvnost preventivně rozprostřela v čase. Vláda Viktora Orbána přitom ve středu zakázala akce, kterých se účastní víc než 100 lidí.

Maďarské ministerstvo zdravotnictví i další úřady informují o situaci se značným zpožděním a v porovnáním s ostatními středoevropskými zeměmi daleko méně podrobně. Aktuální čísla úřady zveřejnily ve čtvrtek dopoledne: 16 odhalených případů (o 3 více než ve středu), 65 lidí v karanténě a 730 provedených testů. V zemi platí nouzový stav, který může podle mluvčího vlády trvat i měsíce.

Matovič kritizuje končící vládu

Slovensko zasáhla epidemie v citlivé době výměny vlády. Předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič, kterého prezidentka pověřila sestavením nového kabinetu, ve čtvrtek zkritizoval končícího předsedu vlády Petera Pellegriniho ze Směru. „Pane premiére, váš přístup je: Po nás potopa,“ vzkázal pravděpodobný šéf nové vlády Pellegrinimu. Matovič se ve čtvrtek zúčastnil zasedání krizového štábu, které vedl Pellegrini.

Foto: Profimedia.cz

Šéf hnutí OLaNO Igor Matovič po jednání krizového štábu.

Štáb rozhodl o tom, že se vstup do země umožní jen lidem, kteří mají v zemi trvalý, přechodný pobyt nebo jiné povolení k pobytu. Uzavřeny budou školy, až na výjimky mezinárodní letiště, lyžařská střediska, zábavní parky i aquaparky. Země také omezí mezinárodní autobusovou a vlakovou přepravu.

Koronavirus na Slovensku ovlivňuje i nejsledovanější soudní případ současnosti. Líčení s Miroslavem Marčekem a Tomášem Szabóem, kteří jsou jedni z obžalovaných z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, se kvůli epidemii přesouvá.

Jak jsou na tom státy s ochrannými pomůckami?

Polsko

„Respirátorů máme víc než 10 000. To není na počet málo, je tu ale otázka jejich rozmístění – převezení z místa, kde jsou, jinam. Respirátory kupujeme,“ řekl polský ministr zdravotnictví Łukasz Szumowski. Podle ministra je ale problém rostoucí cena roušek a ochranných rukavic.

Už ve středu polský kabinet zakázal prodej roušek, respirátorů a dezinfekčních přípravků na velkých internetových aukčních portálech, vládě to umožnil speciální zákon o koronaviru, který je účinný od minulého víkendu. Bez souhlasu úřadů se nesmí za hranice vyvážet ochranné obleky, roušky, masky, léky proti bolesti a další lékařské prostředky, včetně teploměrů a rukavic.

Státní firma Orlen začala kvůli nedostatku na trhu vyrábět pro vládu dezinfekční prostředky. Prvních 200 000 litrů se bude distribuovat v pátek, pak by mělo následovat 100 000 litrů denně pro nemocnice a později i pro komerční prodej.

Výroba respirátorů (ilustrační foto).

Slovensko

Na Slovensku začal ve čtvrtek platit stav mimořádné situace. Vládě to umožňuje využívat rozšířené kompetence. Stát si například může od firem vynutit dodávku určitého materiálu, pokud ho firmy mají. Týká se to zejména zdravotnických pomůcek. První vlna distribuce roušek má směřovat na infekční kliniky, do nemocnic a ambulancí všeobecných lékařů. Dostat se má i na zařízení péče o seniory a policii a další státní složky.

S rouškami se přitom čile obchoduje na internetu. Balení, které ještě nedávno stálo 4 eura, stojí dnes desetinásobek. V lékárnách jsou ochranné pomůcky vyprodané. Situaci na Slovensku komplikuje i to, že se zastavil vývoz pomůcek a dezinfekčních prostředků z Česka a Německa.

Pomoci by měl tradiční slovenský výrobce košil Zornica. Firma vládě navrhla, že přejde na nový výrobní program, a pokud získá certifikaci, bude schopna dodávat až 20 000 ochranných roušek denně.

Maďarsko

S nedostatkem roušek, respirátorů a dezinfekčních gelů se potýká i Maďarsko. Jejich ceny se v lékárnách zvedly o 1500 procent. Podle dřívějšího prohlášení vlády je země schopna sama vyrobit díky práci ve věznicích na 25 000 roušek denně. Stát objednal roušky ze zahraničí, loď se 120 000 kusy ale stojí v Hamburku. Německo totiž zakázalo vývoz roušek a dalších zdravotnických pomůcek do zahraničí už na začátku měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované