Hlavní obsah

Rakousko má novou vládu, v jejím čele stojí Sebastian Kurz

Nová vláda bude podle Kurze proevropskáVideo: AP

 

Reklama

Lidovci a svobodní v pondělí složili do rukou prezidenta slavnostní přísahu. 31letý Sebastian Kurz se tak stal nejmladším předsedou vlády v Evropě.

Článek

Zástupci Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) složili do rukou prezidenta Alexandera Van der Bellena slavnostní přísahu. V čele nové vlády stojí 31letý lídr lidovců Sebastian Kurz - jde o nejmladšího předsedu vlády v Evropě. Kurz, který byl v poslední vládě ministrem zahraničí, nahradil ve funkci kancléře Christiana Kerna. Jeho sociální demokraté odchází do opozice.

Vicekancléřem země se stal předseda FPÖ Heinz-Christian Strache. Koaliční jednání obě strany uzavřely v pátek, 61 dní od rakouských parlamentních voleb. Proti kabinetu s účastí krajně pravicové Svobodné strany protestovalo v centru Vídně zhruba šest tisíc lidí.

Svobodní získali ve vládě několik klíčových ministerstev. Ministrem vnitra se stal dosavadní generální tajemník FPÖ Herbert Kickl, ministryní zahraničí je expertka na Blízký východ, nestranička Karin Kneisslová. Rezort obrany bude řídit voják a štýrský regionální politik Mario Kunasek. Svobodní povedou také rezort zdravotnictví, infrastruktury a práce a sociálních věcí.

Z lidové strany usedne ve vládě kromě kancléře Kurze také nedávno zvolená předsedkyně Národní rady Elisabeth Köstingerová, která se stala ministryní zemědělství a životního prostředí. Lidovci povedou i rezort kultury a ministerstvo žen, rodin a mládeže. Na posty ministrů spravedlnosti, financí, školství a vědy a hospodářství ÖVP nominovala nestraníky. Rezort spravedlnosti povede bývalý člen FPÖ Josef Moser, ministrem financí bude Hartwig Löger.

Mezi programové priority nové vlády patří zpřísnění imigrační politiky, snížení daňové zátěže a byrokracie nebo posílení přímé demokracie. Sebastian Kurz již dříve ujistil, že budoucí vláda bude proevropská. Proevropskou orientaci chce nový kancléř potvrdit také svou první zahraniční cestou, která jej zavede již v úterý do Bruselu.

Po téměř jedenácti letech končí s nástupem Kurzovy vlády období, kdy v Rakousku vládla velká koalice sociálních demokratů a lidovců.

Reklama

Doporučované