Hlavní obsah

Rakousko má tyrkysovo-zelenou koalici. Kurz se dohodl s Koglerem

Foto: Profimedia.cz

Vyjednávací tým rakouských lidovců a Zelených na schůzce 1. ledna 2020.

Reklama

Rakouští lidovci bývalého kancléře Sebastiana Kurze, kteří drtivě zvítězili v zářijových volbách, se na Nový rok dohodli se Zelenými na vládní koalici.

Článek

„Vládní jednání nebyla jednoduchá, protože se obě strany svým programem velmi liší,” řekl ve středu večer na krátké tiskové konferenci Sebastian Kurz. Právě šéf lidovců se má stát už podruhé předsedou vlády. Obě strany dokázaly podle Kurze dodržet své hlavní volební sliby.

O koaliční dohodě informovaly ve středu večer tiskové agentury Reuters a DPA s odvoláním na zdroje blízké vyjednávání. Šéf ÖVP pak dohodu potvrdil na společné tiskové konferenci s předsedou Zelených Wernerem Koglerem.

Vládní program a kompletní vládní sestavu strany podle serveru Der Standard zveřejní ve čtvrtek. Chybí prý ještě doladit detaily. Podle médií ale Kurzova strana prosadila tvrdý přístup vůči migraci, Zelení zase velký klimatický balíček.

Ministerské nominace i programovou dohodu musí ještě potvrdit sjezd Zelených, který se bude konat v sobotu.

Zelení budou podle Reuters v předpokládané vládě jednoznačně slabším partnerem: v parlamentních volbách z 29. září získala Kurzova tyrkysová ÖVP 37,5 procenta hlasů, zatímco Zelení skončili se ziskem 13,9 procenta na čtvrtém místě.

Pro Kurze vstup do vlády se Zelenými znamená úkrok doleva poté, co v letech 2017 až 2019 vládl s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ).

Reklama

Doporučované