Hlavní obsah

Rakousko na vrcholu další vlny. Vídeň je ale na tom lépe než Praha

Ve snaze vyhnout se plošnému lockdownu Rakousko naléhá na obyvatele, aby se nechali očkovat proti koronaviru, nebo se izolovali.

Reklama

Článek

Restaurace, divadla, kina, sportovní zařízení, ale také návštěvy v porodnicích, domovech pro seniory a nemocnicích – všude tam se teď obyvatelé Rakouska nedostanou, pokud nejsou očkovaní nebo neprodělali covid. Negativní test už nestačí. Pravidla platí pro všechny starší 15 let. Ve Vídni je nařízení ještě přísnější: platí pro všechny od 12 let.

Důvod? Rakousko se ocitlo na vrcholu další koronavirové vlny a úřady se snaží předejít vlně lockdownů, jakou země zažila přesně před rokem a které fakticky skončily až letos na jaře.

Očkovací povinnost na spadnutí

Namísto pravidla 3G (geimpft – očkovaný, genesen – uzdravený, getestet – testovaný) zavedlo Rakousko i sousední Německo pravidlo 2G. Od pondělí 8. listopadu 2021 mohou na všechna místa, kam měli lidé přístup při splnění 3G, pouze očkované a vyléčené osoby.

Podle deníku Der Standard lze současná nařízení chápat jako nenápadné zavádění očkovací povinnosti. Rakousko je na tom sice v očkování proti koronaviru lépe než Česko, ovšem s necelými 63 % proočkované populace se ani tam nepodařilo dosáhnout kolektivní imunity.

Plošné lockdowny nechceme, ale nevylučujeme je

Sedmidenní výskyt nově nakažených se podle Agentury pro zdraví a bezpečnost potravin (AGES) zvýšil na 566,8. Nejnižší incidence je v hlavním městě Vídni (347,3) a v Burgenlandu (430,4).

Rakouský kancléř Alexander Schallenberg v televizi ORF nevyloučil návrat k loňskému listopadovému lockdownu, kdy byly uzavřené téměř veškeré obchody. Řekl ale, že je to až ta poslední možnost.

Ve hře je i karanténa pro očkované

Seznam Zprávy oslovily epidemiologa Geralda Gartlehnera, specialistu na medicínu založenou na důkazech, který působí na Dunajské univerzitě v Kremži. Ten v médiích již dříve naznačil, že se karanténa může časem rozšířit i na očkované osoby, pokud se dosavadní opatření ukážou jako nedostačující.

„Víme, že i očkovaní lidé se mohou nakazit, a víme také, že virová nálož u nich může být zpočátku velmi vysoká, stejně vysoká jako u neočkovaných lidí. Pak ale poměrně rychle klesá,“ upozornil Gartlehner. „Nikdo nedokáže seriózně předpovědět, zda bude zachování režimu 2G do Vánoc stačit.“

Vláda má podporu spolkových zemí i podnikatelů

Kromě kulturních a sportovních zařízení či nemocnic nesmějí neočkovaní lidé nyní ani například do hotelů nebo lyžařských středisek.

Rakouské spolkové země tento krok bez výjimky podporují. Podnikatelé v pohostinství a cestovním ruchu pro něj také projevili pochopení. „Vláda neměla jinou možnost kvůli dynamice nákazy,“ řekl Robert Seeber, který zastupuje v hospodářské komoře podnikatele z těchto oborů.

„Odpovědné zacházení s infekcí je navíc důležitým signálem pro klienty a obchodní partnery, zejména pro Německo,“ dodal. Nyní je podle něj nutné udělat vše pro to, aby byznys opětovně nepoškodila už jen úřední varování před cestováním, zvláště během lyžařské sezony.

Odpovědné zacházení s infekcí je důležitým signálem pro klienty a obchodní partnery, zejména pro Německo.
Robert Seeber, Rakouská hospodářská komora

Nyní hoteliéři razí heslo „Lepší jistá sezona než žádná“, většinově požadují doklad o očkování a jestli mají z něčeho obavy, je to právě omezené cestování.

Nejhorší jsou Horní Rakousy a Salcbursko

Regionálně nejvyšší přírůstky nakažených zaznamenalo Horní Rakousko (872,6 na 100 tis.), následované spolkovou zemí Salcbursko (869,3). Nejnižší incidence je v hlavním městě Vídni (347,3) a v Burgenlandu (430,4). Pro srovnání: Aktuální týdenní incidence v Praze je 532,3 na 100 tisíc obyvatel.

Zájem o očkování se zvýšil

Po oznámení nových opatření, tedy pravidla 2G, se v prvních dnech ztrojnásobil zájem o očkování oproti dlouhodobému dennímu průměru. V očkovacích místech se tvořily dlouhé fronty.

Následně se však ukázalo, že pro první dávku si přišla jen třetina ze všech zájemců. V nynější situaci navíc moc nepomohou, protože budou mít imunitu až za šest týdnů. Víc než polovina lidí si přišla pro posilující třetí dávku – reakce jsou tedy velmi podobné jako v Česku.

Současná opatření vláda jen tak nestáhne. Kancléř Alexander Schallenberg avizoval, že budou platit ještě o Vánocích.

Historie rakouských lockdownů od podzimu 2020

  • 3. listopadu 2020 země zavedla tzv. lockdown light: obchody a poskytovatelé osobních služeb zůstali v provozu, stejně jako základní a mateřské školy. Střední školy a univerzity přešly na distanční výuku. Pohyb v noci byl omezen, restaurace, zábavní zařízení, divadla, muzea, kina a hotely byly uzavřeny.
  • 17. listopadu 2020 přišel tvrdý lockdown (sedmidenní nárůst infekčních osob: 535 na 100 tisíc, v nemocnicích bylo 4,5 tisíce pacientů, více než 650 pak na jednotkách intenzivní péče): uzavřely se obchody kromě potravin a drogerií či lékáren a valná většina služeb (kromě primární a zdravotní péče), byl nařízený zákaz vycházení v neodůvodněných případech.
  • Po třech týdnech, 7. prosince, bylo vycházení zakázáno opět pouze v nočních hodinách, následně byly zrušené vánoční trhy a svátky mohly rodiny slavit pouze v maximálním počtu 10 osob.
  • Na Štěpána se pravidla opět zpřísnila: Celodenní zákaz vycházení až na odůvodněné výjimky, setkat se mohli pouze dva lidé, pokud nebyli z jedné domácnosti.
  • Období tvrdých lockdownů skončilo až 8. března, kdy obchodníci mohli znovu otevřít a školy se vrátily k prezenčnímu vyučování. Do kadeřnictví se člověk bez negativního testu nedostal. Restaurace a divadla zůstaly zavřené a nadále platil i zákaz nočního vycházení.

Reklama

Doporučované