Hlavní obsah

Rakousko otevírá hranice s Českem, Češi stále mají cestování omezovat

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Rakousko od půlnoci z dneška na neděli otevře všechny hraniční přechody s Českem, Slovenskem a Maďarskem. Kontroly kvůli koronaviru budou už jen namátkové. S úplným otevřením hranic se počítá 15. června.

Článek

Mluvčí českého Ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová ČTK sdělila, že pro návrat do České republiky bude nadále nutný negativní test na koronavirus, jinak bude muset cestovatel do povinné 14denní karantény. Prakticky se tak pro české občany skoro nic nezmění.

Velvyslankyně ČR v Rakousku Ivana Červenková v České televizi uvedla, že z české strany zůstává otevřeno osm běžných přechodů a dva vlakové, jinak hranice otevřené nejsou.

Režim na hranicích s Německem, Lichtenštejnskem a Švýcarskem uvolnilo Rakousko s platností ode dneška, nyní bude stejně postupovat v případě Česka, Slovenska a Maďarska, což má podle Vídně ulehčit život zejména pendlerům dojíždějícím mezi sousedními státy za prací a lidem z pohraničí.

„Kontroly ze strany zdravotnických úřadů a policie budou probíhat v menší míře a pouze namátkově,“ uvedlo rakouské ministerstvo v prohlášení. Na hranicích s Maďarskem bude rakouská policie dál provádět prohlídky v souvislosti s pohybem migrantů. Změna režimu kontrol na namátkové je také hlavní rozdíl pro cestující Čechy, uvedla velvyslankyně. Z hlediska epidemiologie Rakousko podle Červenkové zvládlo nemoc podobně dobře jako ČR.

„Za (české) Ministerstvo zahraničních věcí nadále platí doporučení cestovat jen v nutných případech,“ sdělila ČTK Štíchová. Úpravou doporučení se bude příští týden zabývat česká vláda. „Naším cílem je co možná nejvíce svobody a co nejméně omezení. Toto uvolnění bude dalším malým posunem směrem k normálnímu stavu zejména pro lidi v pohraničních oblastech a usnadní bezproblémové fungování pendlerů,“ uvedlo rakouské ministerstvo vnitra.

Šéf resortu Karl Nehammer, ministr zahraničí Alexander Schallenberg a ministryně pro EU Karoline Edtstadlerová jednají se zástupci sousedních zemí o přesném postupu při úplném otevření hranic. S tím se počítá v polovině června, pokud to dovolí epidemiologická situace.

Kontroly zůstanou přinejmenším do konce května v platnosti i na hranicích mezi Rakouskem a Slovinskem, které otevření hranic oznámilo v pátek. Rakouská hranice s Itálií, která patří k zemím nejvíce postiženým koronavirovou epidemií v Evropě, zůstane prozatím uzavřená. „Momentálně nejsou vytvořené podmínky pro to, abychom přemýšleli o otevření hranice s Itálií,“ řekl tento týden rakouský kancléř Sebastian Kurz s odkazem na stále relativně vysoké počty infikovaných v jihoevropské zemi. Itálie počítá s otevřením hranic 3. června.

Reklama

Doporučované