Hlavní obsah

Norbert Hofer pogratuloval vítězi - novému rakouskému prezidentovi Van der Bellenovi

 

Reklama

Očima zpravodaje Seznamu Martina Jonáše přímo z místa: Novým rakouským prezidentem bude Alexander Van der Bellen. V opakovaném druhém kole prezidentských voleb porazil Norberta Hofera. Na místě je zpravodaj Seznamu Martin Jonáš.

Článek

Alexander Van der Bellen i podruhé vyhrál rakouské prezidentské volby. Jeho soupeř Norbert Hofer už ústy svého volebního manažera uznal porážku. Podle prvních odhadů na základě průběžných výsledků z 58 procent volebních místností získal Van der Bellen 53,6 % hlasů. Jeho krajně pravicový rival dosáhl jen na 46,4 % hlasů. Rozdíl je už tak velký, že vítězství Van der Bellena zřejmě nic neohrozí.

Úderem páté hodiny se uzavřely volební místnosti v rakouském hlavním městě Vídni a také Tyrolsku. To byla poslední dvě místa, kde ještě Rakušané – letos již podruhé – vybírali svého budoucího prezidenta. Obyvatelé ostatních spolkových zemí „odvolili“ už před hodinou a ve Voralbersku dokonce už v jednu odpoledne.

Spolkový kancléř Christian Kern (SPÖ) pogratuloval vítězi a zároveň poděkoval voličům. „Jsem rád, že volební souboj, který byl nesmírně těžký, je už konečně za námi. Díky tomu by se dnes nikdo neměl cítit jako poražený,“ citovala kancléře stanice ORF.

Hofer, jehož strana již uznala porážku, už také avizoval, že svou prohru nebere tragicky, ale v podstatě jako výzvu. Chce totiž nastoupit v dalších prezidentských volbách.

Sám Van der Bellen ještě stále mluví o svém vítězství opatrně. Nicméně již prohlásil, že chce oslovovat všechny voliče, nejen ty své. Tedy i voliče z řad pravicové FPÖ. „Nejpozději ke konci mého volebního období bych rád, aby o mně Rakušané mluvili jako o svém prezidentovi, ne jako o tom prezidentovi,“ uvedl mimo jiné.

V květnovém, soudem zrušeném hlasování Van der Bellen těsně zvítezil. A to až při započítání korespondenčních hlasů. Těch bylo podle odhadů v dnes skončených volbách o dvacet procent méně.

Van der Bellen poznamenal, že dnešní volby významem přesahují Rakousko, neboť jsou vnímány jako lakmusový papírek toho, jak si možná povedou populisté Geert Wilders v Nizozemsku či Marion Maréchalová-Le Penová ve Francii. „Co se dnes stane tady, bude mít dopad na celou Evropu," řekl Van der Bellen, když odevzdával svůj hlas.

Právě ti, které vyjmenoval, naopak hlasitě podporovali Hofera, který má sympatie i českého prezidenta Miloše Zemana.

Zpravodaj Seznamu Martin Jonáš sledoval rakouské prezidentské volby během celého dne.

Konečné výsledky nelze očekávat dříve než zítra v odpoledních hodinách. Dnes se budou totiž sčítat jen hlasy odevzdané ve volebních místnostech. Korespondenční hlasy úřady započítají až zítra.

Reklama

Doporučované