Hlavní obsah

Rakousko propustilo Iráčany, které kvůli terorismu zatkla česká policie

Rakousko propustilo zadržené Iráčany.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva Iráčany zatkla česká cizinecká policie minulou středu na pražském Letišti Václava Havla. Podle rakouské strany měli spolupracovat s dalším mužem, jenž je obviněn ze dvou útoků na vlaky v Německu.

Článek

Dva Iráčané, které česká policie tento týden vydala Rakousku kvůli podezření z terorismu, byli propuštěni. Mluvčí vídeňského státního zastupitelství Nina Busseková uvedla, že během vyšetřování a výslechů se podezření nepotvrdilo, informovala agentura APA. Třicetiletý muž a o tři roky mladší žena čelili obvinění z účasti na teroristické skupině a financování terorismu.

Iráčan zadržený ve Vídni je podezřelý z toho, že s několika dalšími lidmi natáhl loni v říjnu ocelové lano mezi sloupy trakčního vedení nad kolejemi u bavorského městečka Allersberg, po kterých jezdí vysokorychlostní vlaky na trase Mnichov-Norimberk. Ve druhém případu z loňského prosince odhalili drážní zaměstnanci poškození trakčního vedení u kolejí mezi berlínskými nádražími Karlshorst a Wuhlheide.

Amar Rahím Mahmúd Mahmúd a Rijám Šukrí Salí Badríová byli podezřelí, že dvěma dalším Iráčanům žijícím ve Vídni pomáhali při teroristických útocích na železniční infrastrukturu v Německu. Hlavní podezřelý, 42letý Kajsar A., a jeho žena jsou od minulého čtvrtka v rakouské vyšetřovací vazbě.

Po zatčení dvojice z Iráku na pražském ruzyňském letišti minulý týden rakouský ministr vnitra Herbert Kickl mluvil o „teroristické buňce“. To, že by s ní tito dva Iráčané měli něco společného, se nepotvrdilo. Nic nesvědčí o tom, že by šlo o trestný čin terorismu, uvedla mluvčí Busseková.

Rakouská a německá policie vyšetřuje čtyři případy útoků na železnici v Bavorsku a Berlíně. Kajsar A. se prý snažil způsobit velká vlaková neštěstí. Kvůli technickým chybám mu ale jeho plány nevyšly. Podle německého generálního státního zastupitelství tento dvaačtyřicetiletý muž zjevně sympatizoval s takzvaným Islámským státem. Je stíhán za pokus o vraždu s teroristickým motivem, za těžké poškození věci s teroristickým motivem a za členství v teroristické organizaci.

Reklama

Doporučované