Hlavní obsah

Rakousko vymýšlí koronavirový semafor pro okresy, rodí se těžce

Foto: vis.csh.ac.at

Situace kolem koronaviru v jednotlivých rakouských regionech.

Reklama

Semafor pro kraje, který by ulehčil orientaci v opatřeních proti koronaviru. Takový plán chce příští týden představit ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Podobný „signalizační systém“ delší dobu plánuje také Rakousko.

Článek

Už 9. července o plánu mluvil kancléř Sebastian Kurz, rozhodovat o něm má na konci července spolková vláda ve Vídni. Zatímco český systém má podle dostupných informací počítat se semaforem na úrovni 14 krajů, rakouský má posuzovat situaci ve všech 80 okresech.

Rakouský semafor se ale nerodí bez problémů a sporů ve vládě i mezi spolkovými zeměmi, které o opatřeních rozhodují samostatně. Zatím není jasné, podle jakých kritérií má semafor fungovat a jestli budou jeho barvy, a tím pádem i označení epidemické situace, závazné. Domluvené zatím není ani to, kdo bude o přepínání barev rozhodovat.

Mezi kritérii by podle serveru Österreich měla být kromě počtu nakažených i vytíženost nemocnic. Žlutá barva by nejspíš znamenala ostražitost, oranžová pak nošení roušek, červený stupeň uzavření škol a lokální karanténu.

Co spolková země, to názor

Deník Der Standard píše, že hejtmani, kteří stojí v čele jednotlivých spolkových zemí, chtějí semafor zavést co nejdříve. Jeho zkušební provoz má začít v průběhu srpna, v plném provozu má pak být podle ministra zdravotnictví pro případnou podzimní druhou vlnu pandemie. Své si ale chtějí říct i další samosprávy a obce.

Debatuje se o tom, zda by změna barvy měla znamenat dobrovolná opatření a doporučení, nebo závazné požadavky - mimo jiné na nošení roušek. Podle korutanského hejtmana Petera Kaisera z SPÖ by si měl stát se systémem pospíšit a opatření by měla být povinná.

S tím souhlasí i hejtman Horních Rakous Thomas Stelzer ze strany OÖVP. Právě jeho spolková země už 7. července znovu zavedla povinnost nosit roušky v obchodech, restauracích a dalších vnitřních prostorách. Od pátku bude stejné nařízení platit po celém Rakousku.

Ve Vídni ztratí okresy smysl

Dobrovolnost naopak požaduje zemský hejtman Wilfried Haslauer z ÖVP. Rozhodnutí by mělo být na jednotlivých okresech, které prý nejlépe posoudí situaci v oblasti.

Systém se naopak nezdá vídeňskému primátorovi Michaelu Ludwigovi z SPÖ. Rozdílné přístupy ke karanténním opatřením v jednotlivých městských okresech podle něj v propojeném integrovaném městě nemohou fungovat.

Rakousko ve středu hlásilo 102 nově odhalených případů nákazy, celkem je to od začátku epidemie 20 099 lidí, mrtvých je 711. V zemi je aktuálně 1369 nemocných.

Reklama

Související témata:

Doporučované