Hlavní obsah

Rakousko začalo volit prezidenta. „Je to politické dno," říká vídeňský Čech

 

Reklama

V 7 hodin se otevřely volební místnosti. Zvláštní zpravodaj Seznamu sleduje ve Vídni volbu mezi zástupcem Svobodných Hoferem a kandidátem Zelených Van der Bellenem.

Článek

Čtyřiadvacetkrát Norbert Hofer během jediné debaty označil za lháře svého soupeře v boji o prezidentský úřad. Alexandra Van der Bellena prohlásil za komunistu a bývalého sovětského špiona.

Kandidát Strany zelených kontroval obviněním, že otec Norberta Hofera se zapletl s nacisty. Stručný přehled poslední televizní debaty před volbami do úřadu, který má být symbolem úcty a důstojnosti rakouského státu.

„Je to frustrující. Je to politické dno,“ říká Vojtěch Joza, a nijak přitom neskrývá smutek.

Mladého českého právníka to od mládí táhlo dvěma směry: do Rakouska a do politiky. Ve Vídni žije už přes čtyři roky, jako člen tamní Lidové strany se angažoval v kampani nezávislé kandidátky Irmgard Griss. Teď sleduje, jak se jeho politický svět hroutí ještě předtím, než do něj naplno vstoupil. A připouští, že podíl na tom má i jeho vlastní strana.

Rakušané unavení z vlády lidovců a socialistů

Lidovci a socialisti vládli Rakousku většinu poválečných desetiletí společně ve velké koalici, bez ohledu na zásadní ideové rozpory. Jednoduchý cíl pro Svobodné. Ti tvrdí, že uzavřeným politickým elitám jde spíš o přerozdělení lukrativních postů než o provozování idejí. A svým způsobem mají pravdu. Ve zlatých dobách velké koalice se napůl v žertu, napůl vážně říkalo, že na každém úřadu musí polovinu uklízeček nominovat lidovci a polovinu socialisti.

Učebnicovým příkladem odtržení politiků od reality je pro řadu voličů uprchlická krize minulého roku.

„Velké části lidí ani tolik nevadil příchod uprchlíků. Vadilo jim, že občanská společnost se snažila něco dělat, zatímco vláda seděla s rukama v klíně a nedělala nic," říká Vojtěch Joza.

Rakousku se začalo ironicky říkat „Jausepause“ – přestávka na svačinu, v narážce na jídlo, které tu uprchlíci dostali, než pokračovali na své cestě do Německa.

Nejen proto Svobodní cítí šanci - a mění se. Námluvy s krajní pravicí jsou tabu. Hofer a jeho kolegové útočí na politický střed. A přes své pravicové kořeny loví v tradičním rybníku levice, mezi dělníky a nezaměstnanými. Stejně jako v případě kampaně Donalda Trumpa je i u Svobodných ústředním tématem kampaně boj proti elitám – politickým, sociálním, mediálním.

Padne brzy vláda a budou další volby?

Že se hýbají dlouho zamrzlé kry rakouského politického života, cítí i jiné strany a také se chystají na nové poměry.

Pouhé dva dny před volbami zahájil socialistický kancléř Christian Kern otevřené námluvy se Svobodnými. Strany by podle něj našly řadu společných programových bodů, dokonce i v zahraniční politice.

Rudomodrá koalice, donedávna nemyslitelná, najednou leží na stole.

A na lámání chleba může dojít poměrně brzy. V současnosti vládne Rakousku opět velká koalice socialistů a lidovců, se všemi obvyklými neduhy a rozpory. Řada místních komentátorů jí předpovídá brzký konec.

V neděli bude mít Rakousko po volbách – a zároveň také před volbami.

Reklama

Doporučované