Hlavní obsah

Rakousko zavede hraniční kontroly, zkomplikují cesty na dovolenou

Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Několikadenní uzavření hranic není důsledkem sporu o přemísťování migrantů. Stane se tak v rámci přípravy na dvě schůzky Evropské unie.

Článek

Rakousko zavede v červenci a v září několikadenní kontroly na svých hranicích s Německem a Itálií. S odvoláním na rakouské ministerstvo vnitra o tom dnes informovala agentura DPA. Podle mluvčího úřadu kontroly nesouvisejí se sporem ohledně vracení migrantů uvnitř Unie, nýbrž s akcemi, které Rakousko v příštím půlroce jako předsednická země EU pořádá. Kontroly se dotknou i Brennerského průsmyku na hranicích Itálie a Rakouska, který hojně využívají turisté pro cesty na dovolenou.

Rakouské kontroly budou trvat od 9. do 13. července a od 17. do 21. září. První termín souvisí se zasedáním ministrů vnitra EU, které se koná 12. a 13. července v Innsbrucku, druhý termín pak se summitem EU, jenž se uskuteční 20. září v Salcburku.

Podobné kontroly umožňují pravidla EU, respektive schengenského prostoru volného pohybu. Zavedeny ale mohou být jen ve výjimečných případech a na dobu určitou.

„Nepůjde o zdržování lidí jedoucích na dovolenou, ale o účinné a efektivní kontroly,” řekl mluvčí rakouského ministerstva. Cestující přes rakouské hranice s Itálií a Německem se tak v daných termínech musejí připravit na dopravní zácpy. Podle DPA jsou rakouské úřady připraveny i na to, že postaví technické uzávěry, bude-li to nutné.

Reklama

Doporučované