Hlavní obsah

Rakousko zná složení budoucí vládní koalice. Na spolupráci se dohodli lidovci a svobodní

Na spolupráci se dohodli Sebastian Kurz a Heinz Christian-StracheVideo: AP

 

Reklama

Vítězná rakouská lidová strana a protiimigrační Svobodná strana se dohodly na složení koalice. Stalo se tak po 61 dnech od tamních parlamentních voleb.

Článek

Rakouská lidová strana (ÖVP) a protiimigrační Svobodná strana (FPÖ) se dohodly na společné vládě. Veřejnosti to v pátek večer oznámil šéf lidovců Sebastian Kurz. Ten na krátké tiskové konferenci vystoupil po boku předsedy FPÖ Heinze Christiana-Stracha.

„Dospěli jsme k dohodě o vládě na příštích pět let,“ oznámil v pátek Kurz novinářům. Další podrobnosti ke koalici politici zatím nezveřejnili. Strache poznamenal, že budou veřejnosti sděleny v sobotu.

Koaliční rozhovory mezi konzervativní ÖVP a pravicově populistickou FPÖ trvaly od října, kdy lidovci vyhráli parlamentní volby a svobodní se umístili těsně za sociálními demokraty (SPÖ) dosavadního kancléře Christiana Kerna. Toho nyní v čele kabinetu vystřídá jednatřicetiletý Kurz, který se tak stane nejmladším předsedou vlády v Evropě.

Klíčovými body vládní spolupráce by měla být v příštích pěti letech reforma daní, posílení prvků přímé demokracie a další zpřísnění imigrační politiky.

Vláda bude proevropská

Sebastian Kurz ve čtvrtek ujistil, že budoucí vláda bude proevropská. FPÖ již dříve ustoupila od výzev, aby Rakousko následovalo Británii s referendem o vystoupení z Evropské unie. Nyní je FPÖ podle svých slov proevropskou stranou, ale kritickou vůči Unii a odmítající další prohlubování integrace. Šéfkou rakouské diplomacie by se podle tamních médií měla stát odbornice na Blízký východ Karin Kneisslová (nezávislá za FPÖ).

Budoucí jména ministrů dosud veřejnost nezná. Lídři obou partají o nich chtějí v sobotu informovat nejprve hlavu státu a grémia svých stran. Rakouská média však spekulují, že například ministrem financí by mohl být někdejší šéf rakouského účetního dvora Josef Moser, který je bývalým politikem FPÖ, avšak letos byl trojkou na kandidátce lidovců.

Ministrem vnitra se má stát dosavadní generální tajemník FPÖ Herbert Kickl. Dosavadní předseda rakouské Národní rady a bývalý prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer údajně stane v čele ministerstva infrastruktury. Ministrem obrany prý bude šéf štýrské organizace FPÖ Mario Kunasek.

Rakousko mělo dvojkoalice složené z lidovců a pravicových populistů už v letech 2000 až 2006. V roce 2005 se však od FPÖ odštěpil Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ), jehož členové zůstali ve vládě a zbytková FPÖ odešla do opozice. Od roku 2007 už vládly Rakousku jen velké koalice sociálních demokratů a lidovců.

Reklama

Doporučované