Hlavní obsah

Boj v epicentru jihoafrické mutace zesiluje. Kurz přitlačí na očkování

Foto: Profimedia.cz

Obec Mayrhofen v tyrolském okrese Schwaz (ilustrační foto).

Reklama

Rakouská vláda posílá do tyrolského okresu Schwaz navíc 100 000 vakcín. Chce tím pomoci vymýtit tzv. jihoafrickou mutaci koronaviru, která se v oblasti šíří.

Článek

Lidovecký kancléř Sebastian Kurz v únoru okres Schwaz označil za největší ohnisko nákazy agresivní, takzvanou jihoafrickou mutací koronaviru v Evropské unii. Mutace B.1.351 se v severním Tyrolsku začala ve velkém šířit začátkem minulého měsíce. Vláda reagovala zákazem výjezdu z Tyrolska bez negativního testu na koronavirus.

Ve středu kancléř Kurz společně s ministrem zdravotnictví Rudolfem Anschoberem (Zelení) oznámil, že se v regionu značně urychlí očkování díky uvolnění 100 000 dávek vakcíny navíc. Dobrovolná vakcinace lidí starších 18 let má začít příští týden.

Šíření mutace se podle Anschobera podařilo v Tyrolsku zpomalit, čísla ale ještě neodpovídají cíli, který si vláda dala. Vakcinaci v okrese Schwaz má doprovázet velký výzkum, jehož výstupem bude důležitá studie o účinnosti vakcíny.

Mimořádnou dávku vakcín ale kritizuje liberální opoziční strana Neos. „To, co se teď děje, je třídění. Šestadvacetiletý rodák z okresu Schwaz má přednost před dvaaosmdesátiletým rodákem z jiného okresu, z jiné spolkové země,“ citoval deník Die Presse stranického odborníka na oblast zdravotnictví Geralda Loackera. V samotném Tyrolsku ale dodávka vakcín vyvolala mezi regionálními politiky vesměs kladnou reakci, píše deník.

Rakouská vláda už se tento týden dohodla se zemskými hejtmany na plánu uvolňování restrikcí přijatých proti šíření infekce. Pokud se výrazně nezhorší situace, mohly by být od Velikonoc otevřené zahrádky restaurací a už od poloviny března by byly opět povolené mládežnické a školní sportovní aktivity. Pro silně zasažené regiony má ale platit při výjezdu povinnost podstoupit test. Takové pravidlo se už teď týká zmíněného Tyrolska.

„Je lepší, když se lidé potkají regulovaně a za dodržování koronavirových pravidel než na privátních oslavách nebo bez regulací, kde výrazně roste riziko nákazy. Lépe venku než uvnitř. A za kontrolovaných a předem daných pravidel,“ řekl k plánu na otevírání zahrádek vídeňský starosta Michael Ludwig.

Foto: Eurocomm-PR-Regina Hügli

Vídeňská předzahrádka (ilustrační foto).

Bezpečné setkávání chce rakouská metropole umožnit prostřednictvím veřejných gastro-oblastí ve vídeňských čtvrtích. Díky nim budou moci otevřít i ty provozovny, které nemají vlastní předzahrádky. Magistrát bude vycházet ze zkušeností z loňských letních kulturních akcí pod širým nebem. „Na Radničním náměstí jsme zavedli systém s přihlašováním, omezeným počtem účastníků a lóžemi, které vždy zaručovaly dostatečný odstup. Při akcích nedošlo ani k jediné nové nákaze,“ vysvětlil Ludwig. Co nejdřív chce město obnovit i kulturní akce.

Kurzova cesta do Izraele

O spolupráci při výzkumu a výrobě vakcín proti covid-19 jednal ve čtvrtek kancléř Kurz v Izraeli. Společně s ním na jednání s izraelským premiérem odcestovala i dánská předsedkyně vlády Mette Frederiksenová. Kurz už před cestou avizoval, že se jeho země společně s Dánskem a dalšími státy v budoucnu nebudou při výrobě očkovacích látek spoléhat pouze na Evropskou unii.

Ze čtvrteční schůzky vyplynulo, že trojice států založí společný fond, ze kterého budou financovat výzkum a vývoj vakcín proti covidu-19. Zváží také investici do jejich výroben. Podle rakouského kancléře se země pokusí investovat do výroben očkovacích látek v Izraeli a také v Evropě.

Iniciativu Dánska a Rakouska zkritizovalo francouzské ministerstvo zahraničí, podle kterého je zásadní zajistit solidaritu v EU.

Reklama

Doporučované