Hlavní obsah

Rakouský lockdown: Cestovky řekly, co bude s již zaplacenými zájezdy na lyže

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Rakousko od pondělí zakáže vstup do země za účelem turistiky. Tisíce Čechů, kteří plánovali s cestovní kanceláří vycestovat na lyžařský zájezd, ve sjednaném termínu neodjede.

Článek

Na rakouskou lyžovačku s cestovní kanceláří v příštích dnech neodcestuje přes tři a půl tisíce lidí. Důvodem je celostátní lockdown, který začne platit v pondělí a zakáže cesty do země za účelem turistiky.

Podle tiskového mluvčího CK Nev Dama Jana Bezděka bude pro české klienty cestovek, kteří na lyžování do rakouských Alp plánovali odjet, zásadní, na jak dlouho se hranice zahraničním turistům zavřou.

„V těch deseti dnech se uzavírka dotkne nižších stovek klientů. Pokud by se lockdown v Rakousku protáhl na dvojnásobek, tak by to zasáhlo přibližně šest stovek našich klientů,“ okomentoval tiskový mluvčí za cestovní kancelář.

Podle jeho slov společnost, která co do organizace lyžařských zájezdů tvoří v Česku majoritu, zrušené zájezdy formou vlastních poukazů řešit nebude. Nabídne změnu termínu nebo vrácení peněz.

„Budeme postupně kontaktovat klienty podle jejich data odjezdů a nabídneme jim změnu destinace zájezdů, tedy místo Rakouska Itálii, změnu termínu nebo úplné vrácení peněz,“ potvrdil pro SZ Byznys Jan Bezděk z CK Nev Dama.

Celkově se ale zákaz vstupu do země dotkne tisíců lyžařů, ať už těch, kteří plánovali odcestovat přes cestovní kancelář nebo na vlastní pěst. Pro SZ Byznys to potvrdil výkonný ředitel Asociace cestovního ruchu ČR (ACK ČR) Michal Veber.

Podle jeho slov i přesto, že oficiální doba trvání přísného lockdownu ještě není známa, české firmy, které zájezdy do Rakouska organizují, se připravují spíše na horší variantu: Fakt, že se turisté do země nepodívají alespoň dvacet dnů.

Celkově se zákaz dotkne přibližně tří a půl tisíce klientů cestovních kanceláří.
Michal Veber, výkonný ředitel ACK ČR

„České cestovky prakticky nepočítají s tím, že by se Rakousko znovu turistům otevřelo po deseti dnech. Lockdown podle jejich odhadů bude trvat maximální dobu, tedy dvacet dní,“ řekl Veber.

„Celkově se zákaz dotkne přibližně tří a půl tisíce klientů cestovních kanceláří,“ doplnil.

Podle Michala Vebera se i další cestovní kanceláře zachovají po vzoru CK Nev Dama. Klientům, kteří do Rakouska vycestovat nemohou, nabídnou alternativu v podobě jiné destinace, termínu či vrácení peněz. Zákazníci podle jeho slov mají v současnosti největší zájem právě o změnu termínu.

Podle tiskového mluvčího CK Nev Dama Jana Bezděka by však tento striktní zákaz mohl pomoci situaci v dalších měsících, aby lyžařská střediska měla šanci naplno spustit provoz.

Rakouský byznys v ohrožení

Kromě českých cestovek uzavření cestovního ruchu ovlivňuje také rakouské podnikatele a provozovatele přidružených byznysů. Mají však šanci zažádat vládu o finanční kompenzace.

„Sledujeme situaci, ale teď víme jistě jen to, že je vyhlášený úplný lockdown do 12. prosince s tím, že po deseti dnech se má situace znovu přehodnotit,“ říká Petr Kalina, který provozuje penzion na rakouském ledovci Pitztal.

Všechny hosty nasmlouvané na toto období musíme stornovat a dál se uvidí. Budeme doufat, že to nepostihne i vánoční svátky.
Petr Kalina, provozovatel penzionu v Rakousku

„Všechny hosty nasmlouvané na toto období musíme stornovat a dál se uvidí. Budeme doufat, že to nepostihne i vánoční svátky,“ říká Kalina a dodává, že postižená je již třetí sezóna v řadě.

Zavřené budou od příštího pondělí veškeré tamní podniky a služby kromě obchodů, které prodávají nezbytné zboží. Lidé budou moci vyjít z domu za účelem nutného nákupu, cesty do práce nebo fyzické a mentální relaxace. Ruší se veškeré kulturní akce.

Rakousko ve čtvrtek zaznamenalo přes 15 tisíc nových nákaz covidem-19, což bylo nejvyšší číslo od začátku pandemie.

Reklama

Doporučované