Hlavní obsah

Počet případů rakoviny kůže u mladých rapidně roste. Melanom mají i děti, varuje lékařka

Arenbergerová: U dětí jsou melanomy sice vzácné, každý rok se ale objeví zhruba 15 případů.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mladé lidi také postihují agresivnější druhy melanomů, od 15 let věku počet nových případů strmě vzrůstá. U dětí jsou vzácné, ale vyskytují se. Jde o zhruba 15 případů každý rok, říká ve Víkendovém rozhovoru dermatoložka Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Článek

„Pro mladé je rizikové každé spálení kůže a doporučit rozhodně nemůžu ani opalování v soláriu,“ vysvětluje lékařka Monika Arenbergerová. Velké studie provedené ve Skandinávii prokázaly, že při opalování v soláriu riziko rakoviny kůže výrazně vzrostlo.

I letos si lidé ve velkých městech budou moci zdarma nechat zkontrolovat svá znaménka. Stany proti melanomu budou na náměstích v Praze (10. a 11. 5.), Ostravě (14. 5.) a Brně (15. 5.).

Kolikrát ročně je bezpečné využít solárium, jak se liší melanom od obyčejné pihy, jaké možnosti léčby lékaři mají a kolik pacientů přijde do ordinací pozdě, s pokročilým nádorem? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované