Hlavní obsah

Rakovinu plic má stále více žen. U mužů nádorů ubývá. Důvod je jednoduchý

Foto: Shutterstock.com

Cigarety mezi mladistvými netáhnou. Firmy na ně cílí s alternativami.

Reklama

Kuřáků ubývá. Potvrzuje to výzkum Státního zdravotního ústavu z roku 2019. Novým problémem je ale častější výskyt rakoviny plic u žen. Podle odborníků je to následek rostoucí míry kouření mezi ženami v předchozích 15 letech.

Článek

Už sedmým rokem za sebou ubylo v Česku kuřáků. Největší propad je u mladistvých. Ukázal to výzkum Státního zdravotního ústavu z roku 2019. Alespoň příležitostně si dnes zapálí méně než čtvrtina lidí starších 15 let. Naopak denně stále kouří přes 21 procent mužů a více než 15 procent žen. V průměru mezi 10 a 14 cigaretami za den.

Podle lékařky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Evy Králíkové si člověk tvoří návyky zejména během dospívání. „Mladistvé nejvíce ovlivňuje prostředí, parta, vrstevníci a marketing. To je důvod, proč se výrobci pořád drží. Když máte výrobek, který zabije šestinu obyvatel, tak si musíte nové zákazníky nějak opatřit,“ sdělila.

Aby začal člověk kouřit v dospělosti, to se podle ní takřka neděje. Je tomu tak jen u jednoho kuřáka z deseti. „Průměrný věk u první cigarety je u nás někde mezi 10 až 12 lety. Takže především na tuto věkovou kategorii míří marketing. Celkově ale u nás kuřáků ubývá,“ dodala Králíková.

Zatímco v roce 2017 kouřilo 35 procent mladých mezi 15 a 24 lety, loni to bylo 23 procent.

Největším rizikem jsou nemoci, které s kouřením souvisí. „Těžko bychom v těle kuřáka hledali orgán, který není kouřením poškozený. Mezi nejčastější onemocnění kuřáků patří infarkty, mrtvice, chronická onemocnění dýchacího ústrojí nebo například nádorová onemocnění,“ sdělil adiktolog Adam Kulhánek. Pracuje jako vedoucí Centra pro výzkum a prevenci užívání tabáku.

Ročně v Česku v důsledku kouření umírá až 18 000 osob. Například rakovina plic připadá v 9 z 10 případů na kuřáky tabáku. „V současné době pozorujeme častější výskyt rakoviny plic u dospělých žen. Předpokládáme, že se jedná o následek rostoucí míry kouření mezi ženami v předchozích 15 letech. Mimo jiné kvůli reklamě tabákového průmyslu cíleného na ženy,“ dodal Kulhánek.

To potvrzuje i Králíková. „Ano, ženy častěji umírají na zhoubný nádor plic. Naopak tento nádor klesá u mužů, protože ti před deseti patnácti lety začali přestávat kouřit, zatímco ženy začaly kouřit později,“ sdělila.

Pozor na žvýkací tabák

Novým trendem jsou i náhražky klasických cigaret. „Odborníci se obávají především toho, aby děti, které začnou užívat nikotin ve formě žvýkacího tabáku, snusu, nikotinových sáčků nebo elektronických cigaret, nepřešly v dospělosti na kouření klasických cigaret,“ sdělil Kulhánek. Podle něj pravidelné užívání žvýkacího tabáku poškozuje dutinu ústní, což může v nejhorších případech vést až k rakovině úst.

Podle odborníků ale mohou být elektronické cigarety bez nikotinu přijatelnější alternativou. „Závislost elektronické cigarety vyvolávají. Samozřejmě, že nejsou neškodné, ale když to porovnáme s kouřem z cigaret, tak je to riziko oproti obyčejným cigaretám minimální. Elektronická cigareta je široký pojem. V některých ani nikotin nebývá,“ dodala Králíková.

Vyšší daň na tabák

Ministerstvo financí navrhuje v letech 2021 až 2023 každoročně zvýšit daň na tabák o pět procent. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se jedná o dobrý krok, protože cena cigaret je pro jejich spotřebu zásadní.

„Průzkum potvrdil trend snižování kouření u věkové skupiny 15 až 24 let, protože tam se tvoří návyky pro celý život. Těžko se odnaučí kouřit někdo, kdo kouří 40 let,“ řekl. Zároveň dodává, že je třeba věnovat pozornost i alternativám klasických cigaret jako například elektronickým cigaretám, vodním dýmkám nebo žvýkacímu tabáku. „Přispívá k tomu reklama a propagace od youtuberů a dalších, což nedává nejmladší generaci dobrý příklad,“ sdělil Vojtěch.

Pokud se kuřáci rozhodnou svou závislost změnit, mohou se obrátit na odbornou pomoc. Například ve Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku dělí léčbu na dvě části. „Intervence trvá asi dvě hodiny, ve kterých s lidmi mluvíme, co budou dělat v konkrétních situacích, když si budou chtít zapálit cigaretu. Pomáháme jim hledat něco, co budou mít u sebe připravené a na co se můžou těšit,“ sdělila Králíková.

„Na konci sezení dostanou pacienti předepsané léky. Naši pacienti jsou především silně závislí kuřáci, kteří mají problém přestat, proto k nám přišli. Takže léky jsou jen proti abstinenčním příznakům, nikoliv proti kouření,“ dodala.

Studie ukázala, že e-cigarety mohou způsobit dýchací potíže.Video: Esther Beshirová

Reklama

Doporučované