Hlavní obsah

Rakovinu spouští náhoda, zjistili vědci. Platí to ve dvou ze tří případů

Za rakovinu mohou nejčastěji náhodné poruchy DNA.

 

Reklama

Zbytek případů způsobují vnější faktory, jako třeba kouření.

Článek

Nejčastější příčinou rakoviny jsou podle nové studie zveřejněné v prestižním vědeckém časopisu Science zcela nahodilé poruchy. Náhoda rozhoduje v celých dvou třetinách případů onemocnění. Ostatní případy rakoviny způsobují vnější nebo dědičné faktory.

Vědci do studie zahrnuli údaje z 68 zemí a zkoumali 32 druhů rakoviny. Jejich závěry by mohly kompletně změnit náhled na příčiny rakoviny. Zjištění ale podle vědců nikterak nesnižuje význam vnějších faktorů.

„Musíme pokračovat v osvětě, aby se lidé vyvarovali špatným vlivům životního prostředí a nevhodnému životnímu stylu, který zvyšuje riziko vzniku rakovinotvorných mutací," řekl jeden z autorů studie Bert Vogelstein.

Náhodná porucha je nejčastější příčinou rakovinného bujení pouze obecně. U některých druhů rakoviny mohou být vnější nebo dědičné vlivy mnohem větším rizikem. Například rakovinu plic způsobují v 65 procentech případů právě vnější faktory, jako je například kouření.

Výsledky studie by podle vědců měly pomoci lékařům lépe předcházet konkrétním druhům rakoviny. Zároveň by měly fungovat jako impulz k důkladnějším preventivním prohlídkám.

Vědci zkoumají vakcínu na leukémii.

Reklama

Související témata:

Doporučované