Hlavní obsah

Rakušan: Kdo podceňuje Fialu, je mimo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vít Rakušan.

Reklama

S Petrem Fialou řeší škrty a s Ivanem Bartošem kroužky. Povolební vyjednávání popisuje předseda Starostů Vít Rakušan.

Článek

„Co se dělo tu volební noc, jsem za svou politickou kariéru opravdu nezažil. Vešel jsem do jednoho baru a osazenstvo začalo skandovat: vítěz, vítěz! V Kolíně byl nikým nehlášený ohňostroj. Takže ten pocit euforie byl úplně zásadní,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Vít Rakušan, šéf Starostů.

Zároveň si ale uvědomuje, že z volební euforie může rychle přijít vystřízlivění. A že jednoduché to nebude mít ani ve vlastní koalici, kde Starostové drtivě přeskákali spojenecké Piráty.

Kdy myslíte, že tohle nadšení opadne a přijde v lepším případě vystřízlivění, v horším zklamání?

Samozřejmě další fáze je nějaké střízlivění a návrat do reality, ale to automaticky nemusí generovat zklamání. To lidem prostě přinést nesmíme, nemůžeme. Zklamání lidí je ta nejhorší emoce, která se v naší politice stále a stále opakuje. A vystřízlivění? To už v podstatě přišlo ve chvíli, kdy sedáme k jednacímu stolu. To už není povolební oslava, to už nejsou přípitky, to už není bujaré vykřikování, že jsme vyhráli.

Ale přiťukli jste si, ne?

Představa, že se tady rochníme v pocitu, že máme většinu 108 mandátů, je mylná. Chápeme politickou realitu. S šíleně silným Andrejem Babišem, jehož mediální impérium se ani teď nezastaví. Se silným prezidentem Milošem Zemanem, kdy nevíme, v jakém je zdravotním stavu. Nicméně pokud mu to kondice umožní, tak určitě nějakou svou partii také rozehraje.

Přeberete vládu v těžké době: Zadlužený stát, epidemie covidu se vrací, prudce rostou ceny, automobilky coby pohon české ekonomiky se zasekly. Bojíte se toho?

Nová vláda se v ideálním případě někdy do Vánoc ujme práce a všichni velmi dobře víme, že nebude jednoduchá. První věc je nutnost předělat rozpočet, který v mnoha ohledech bude úsporný. Samozřejmě, že pak lidem začnou docházet i ty praktické danosti politiky. Vláda je někdy bude štvát, někdy s ní třeba budou nespokojeni. Ale myslím si, že v jedné věci se tohle přeci jenom dá eliminovat. A tady se velmi shodnu s Petrem Fialou, s nímž jsme o tom vedli soukromě rozhovor. To je prostě jiný styl politiky. Menší míra agrese a arogance. Budeme otevřenější a musíme všechny kroky, třeba včetně nepopulárních škrtů, pečlivě veřejnosti vysvětlovat.

Cítíte jako riziko, že propadla levice a její voliči - tedy sociálně slabší lidé, na něž zdražování nejvíc dopadne - teď nemají ve Sněmovně žádné zastání?

Skutečně všichni, kdo do toho jdeme, si uvědomujeme, že vláda nemůže být dryáčnicky asociální. Musíme vnímat, že nemáme ve Sněmovně žádnou levicovou stranu, že tady milion lidí nemá zastoupení. Každopádně to jsou lidé, kteří budou samozřejmě náchylní k tvrdé kritice vlády, budou náchylní k tomu, aby uvěřili třeba nějakému dalšímu populistickému konceptu. Tohle si všichni, kdo se bavíme o nové vládě, uvědomujeme.

I pravicová ODS, která nejvíc volá po úsporách ve veřejných financích?

Nechci tady nijak šplhounsky chválit budoucího premiéra Petra Fialu, ale řekl bych, že i v rámci své strany opravdu dobře vidí a čte celospolečenský kontext. V tomto bych ho rozhodně nepodceňoval. Všichni, kdo ho podceňovali, teď vidí, že to bylo úplně mimo.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Poměry i silové uspořádání prostě nenahrávají tomu, aby jedna strana dominovala, říká Vít Rakušan.

ODS už také nebude tak dominantní silou jako v Topolánkově nebo Nečasově vládě, kde si společně s TOP 09 mohly užívat pravicové orgie, ne?

Přesně tak. Poměry i silové uspořádání prostě nenahrávají tomu, aby jedna strana dominovala a válcovala ty ostatní. A já si skutečně myslím, že si je toho ODS vědoma. Stejně jako jsou si strany, které vládly historicky, vědomy toho, jaké okolnosti vlastně stvořily herní pole pro Andreje Babiše. Poučení z těchto chyb tu existovat bude.

Chystáte se vy, Starostové, že budete vládu táhnout malinko doleva, kdyby ODS náhodou zapomínala na zmíněné poučení?

Sociální akcent je nám docela přirozený. Já nebudu říkat doleva, ale budeme se snažit udržet to někde u středu. Tam si myslím, že mohou být třecí plochy. Třeba konkrétně u našich návrhů, jak humanizovat divoké exekuce, aby byli ochráněni ti nejslabší. Abychom mysleli na seniory s minimálním důchodem, kteří opravdu horko těžko vyžijí bez pomoci svých příbuzných. To já osobně samozřejmě považuju za velmi důležitý aspekt. A pokud se ptáte, ano, i za náš úkol v budoucí vládě.

Ale co až za vámi osobně přijde nějaký starosta malé obce, člen vašeho hnutí STAN a bude říkat: Vítku, já vím, jste rozpočtově odpovědní, šetříte, ale u nás na vesnici tu poštu zrušit prostě nemůžeš?

Určitě mohou přijít i nějaké nepopulární věci v rámci úspor v systému. Ale na druhou stranu, pokud vláda nechá regionům dostatečnou finanční soběstačnost, tedy větší než dnes, je to myslím uspokojivá politika. Zároveň říkám, že nebudeme podporovat pětitisícové jednorázové dárečky pro důchodce. To určitě ne. Třeba moji rodiče patří k důchodcům, kteří mají důchod dobrý. A pro ně byl pětitisícový dáreček opravdu zbytečnou položkou. A pokud by se místo toho pomáhalo těm důchodcům, kteří jsou naopak na tom nejhůř, to by byla racionální politika, která snižuje tenzi ve společnosti. To není žádná levicovost.

Pojďme tedy probrat podobu nové vlády. Bude mít 15 členů, z toho devět koalice Spolu a šest vaše koalice Pirátů a Starostů?

Tohle bych opravdu zatím nerozebíral, protože ono to potom může vždycky taktiku vyjednávání nějakým způsobem deformovat.

Pojďme tedy konkrétně. Proč chcete být ministrem vnitra?

To je moje předvolební ambice, ale vůbec neříkám, že tak dopadne povolební vyjednávání. Ani u mne to ještě není jisté. Ale abych odpověděl: Nejvíc jsem se tomu věnoval uplynulé čtyři roky ve Sněmovně. Byl jsem v bezpečnostním výboru, byl jsem v zahraničním výboru. Krom jiného na vnitru můžeme řešit efektivní a rychlou státní správu. To není jenom ministerstvo policie.

Mluví se o tom, že by Ministerstvo pro místní rozvoj mohl dostat šéf Pirátů Ivan Bartoš, ale není to zrovna pro vás, Starosty, hlavní symbol?

Ale ono tohle všechno je opravdu ještě otevřené. A já k tomu nechci nic říkat. Pokud se ale podíváte na koalici Spolu, tak zrovna KDU-ČSL a ODS jsou strany, které jsou také plné komunálních politiků a mají také spoustu lidí, ať už s hejtmanským nebo starostenským backgroundem, kteří se rovněž mohou cítit předurčení řídit místní rozvoj.

Spoléháte na to, že když tam také mají hodně komunálních politiků, nakonec nebude tlak vlády ušetřit na obcích, až se bude škrtat?

To je dobrá otázka. Na to výrazně spoléhám. Především při prosazování jednoho ze základních principů našeho programu - nechávat peníze na městech a obcích. A zároveň se pokusit posílit také kraje i nějakým lepším rozpočtovým určením daní, aby nemuseli hejtmani rok co rok žebrat na Ministerstvu dopravy na silnice druhých a třetích tříd. To si myslím, že by měl být étos nové vlády a že by to mělo být ideové vymezení vůči vládě předchozí. Protože to byla jednoduše vláda centralizace. Budu prosazovat, abychom byli vládou decentralizace a vládou silných a finančně soběstačných regionů.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministerstvo vnitra není jen ministerstvo policie, vysvětluje Rakušan.

Jestliže si Spolu kromě postu premiéra pro Petra Fialu řekne o ministra financí pro Zbyňka Stanjuru, vy budete chtít křeslo předsedy Poslanecké sněmovny? Pro koho?

Musí tady dojít k nějakému vyvažování. Na konci se nikdo nesmí cítit poražený a převálcovaný. Aby jedna koalice cítila, že nemá rezorty, které bývají označovány za silové, a druhá měla všechny. Zbyněk Stanjura je člověk, který by finance určitě zvládl se ctí, ale já tady fakt nechci říkat, že přistoupíme automaticky na řeči o tom, že premiér a ministr financí by měli být z jedné strany. A za druhé: Pokud by nám funkce v čele Sněmovny měla připadnout, tak by ji měl obsadit někdo z našich zkušených poslanců, kteří už v parlamentu strávili nějakou dobu.

Teď poprosíme, jestli můžete být maximálně upřímný. To nešťastné kroužkování, jak moc to pošramotilo ten vztah mezi vámi a Ivanem Bartošem?

Já rozlišuju mezi pracovními vztahy a přátelskými vztahy. A až tak často to nekombinuju. S ostatními Piráty jsem měl korektní, ale pracovní vztah. Ale u Ivana Bartoše se mně to nějakým způsobem během toho roku a kus zkombinovalo. Považuju ho za přítele, a takových lidí v politice moc není. O to je ta situace pro mne nepříjemnější. Pokud se stane taková věc a ta emoce obrovského zklamání je u Pirátů silná, tak musíte dát maximální energii do toho, abyste ten přátelský vztah udržel.

Jak taková maximální energie vypadá?

Snažím se s Ivanem Bartošem dennodenně komunikovat. Nezvolil jsem taktiku nějakého vyhýbání a už vůbec jsem nezvolil taktiku nějakých úšklebků a pošklebků. Já jsem zvolil taktiku jako maximální soudržnosti i po těch volbách. Pokud možno velkorysosti a upřímnosti při vyjednávání. Protože jiná cesta není.

On to nebere jako nějaký podvod?

On to žádný plánovaný podvod přeci nebyl. Ty analýzy jsou - 15 % pirátských voličů kroužkovalo a 25 % starostenských voličů kroužkovalo. Ten rozdíl není nijak zásadní. A já můžu doložit, že nám do Sněmovny skočili lidé, do kterých STAN ani v lokální mikrokampani nedal jedinou korunu.

Piráti to vidí stejně?

Tam se skloubilo několik věcí. Když máte na kandidátce lidi v poměru dva ku jedné, tak potom logicky se z matematického hlediska u toho, kdo má menší počet kandidátů, jeho kroužky projeví o poznání výrazněji. A pokud máte 15,5 %, což je neúspěch, tak se kroužky projeví mnohem výrazněji, než když máte dvacet procent.

Nenapadlo vás, že by pár Starostů uvolnilo místo pirátským poslancům?

Můžeme vést nejrůznější diskuze. Ale já jsem zažil na komunále, co tohle způsobuje. Když někdo, kdo dostane mandát od voličů, odstupuje. To prostě není úplně dobrý signál. Žádná oficiální žádost o toto nebyla.

Dáte ruku do ohně za všechny vaše poslance, kteří se tam teď dostali? Znáte je vůbec všechny?

Já odpovím upřímně. Z 33 poslanců dva znám velmi málo. V pátek máme velké setkání poslaneckého klubu, ale vesměs to jsou lidé, kteří za svoji historii ve STANu znám. My máme spíš přetlak lidí na kandidátku. Takže to nebyli lidé, které neznáme a s kterými bychom neměli nějakou pracovní zkušenost.

Při vší úctě ke Starostům, necítíte vnitřně, že poměr poslanců je trochu nefér? Že z těch 830 tisíc hlasů byla většina od pirátských voličů?

Ten poměr a to, jak to dopadlo, je samozřejmě zdrcující. A samozřejmě že i pro mě a pro nějakou rovnováhu v koalici, pro atmosféru hlavně, by samozřejmě bylo lepší, kdyby poměr byl vyrovnanější. Ale já jsem si opravdu myslel, že budeme mít dvacet plus. Nám poslední čísla ukazovala, že je 14 dní před volbami 30 % nerozhodnutých voličů, kteří váhají mezi dvěma koalicemi. V závěru jsem si myslel, že víc z nich dostane koalice Spolu, ale žádné predikce neříkaly, že ten poměr bude tak zdrcující!

Čím to bylo?

Teď budu velmi kritický a velmi upřímný. Měli lepší závěr kampaně, Petr Fiala byl konstantně dobrý ve všech diskuzích. To říkám jako konkurent. Za další si myslím, že velmi rozhodla emoce, že je tady síla, která Andreje Babiše může porazit. A v neposlední řadě bych fakt zmínil emoci, která se tady rozšířila, že naše koalice jsou nějací progresivističtí neomarxisté. Výsledek 15,6 pro mě je zklamáním. A tak budu vystupovat i s tím počtem poslanců, který máme.

Vy jste řekl, že se budete snažit postupovat vůči Pirátům s velkorysostí. Znamená to tedy, že budete mít stejný počet ministrů?

Já nechci fakt říkat ten poměr, protože o tom se budeme bavit příští týden. Ani ta čísla, jak to v té nové vládě bude, opravdu nejsou definitivní.

Je pro vás ale obecně přijatelné, když vy máte 33 poslanců a oni 4, abyste měli vyrovnaný počet ministrů?

Každopádně účast Pirátů nemůže být symbolická. Nemůže tam být jeden Ivan Bartoš. Vždycky jsem říkal, že tam musí být minimálně dva pirátští ministři. Definitivní počet pirátských ministrů bude odpovídat tomu, jak se nám podaří vyjednat poměry. Ale já ten jejich požadavek vnímám.

Ale přece jen - čekali jste jako Starostové na účast ve vládě dlouho, byli jste v opozici. Teď určitě - a na tom není nic špatného - budou vaši lidé ta ministerstva chtít. A nebude se jim chtít ustupovat Pirátům.

Určitě se takové nálady také objeví, já to nebudu popírat. Na druhou stranu říkám: Pokud máme vydržet jako koalice, tak vyberme ty nejlepší z množiny, kterou jsme si předem nadefinovali. Opravdu teď neumím říct, jakým způsobem to dopadne. Jenom prostě říkám, že ta účast i pro Piráty musí být důstojná.

Reklama

Doporučované