Hlavní obsah

Rakušané Kurze nelitují. Chtějí, aby odešel docela

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Kurz se po odstoupení z funkce kancléře chopil svého mandátu poslance.

Reklama

Je to ironie: Od roku 2017 měl Sebastian Kurz a jeho lidé zařizovat „cinknuté“ průzkumy preferencí a popularity, a tím si umetat cestu k moci. Teď, když kvůli korupční aféře zažil politický pád, průzkumy posílají dolů jeho ÖVP.

Článek

Kurzovy vládnoucí lidovce by teď podle průzkumu Österreich-Trend pro agenturu APA a televizi ATV volilo 23 procent lidí, což oproti červenci znamená propad o 11 procentních bodů.

Ještě loni na jaře při startu covidové krize zaznamenal Kurz se svou stranou vysokou popularitu až 46 procent.

Stejnou podporu jako lidovci mají teď opoziční sociální demokraté, kteří zůstávají na svém. Z 18 na 20 procent pak posílila populistická FPÖ a ještě víc vládnoucí Zelení, z 12 na 16 procent. Do parlamentu by se s 12 procenty dostala ještě opoziční liberální strana Neos.

Autor průzkumu Österreich-Trend, sociolog Peter Hajek, upozorňuje, že situace bude jasnější až v listopadu, až (a pokud) se rozbouřená politická situace uklidní a lidé si zvyknou na nového kancléře Alexandera Schallenberga.

Kurz se stáhnul do parlamentu

Nejmladší rakouský kancléř oznámil svůj konec ve vládě 10. října, několik dní po razii v sídle ÖVP a Kurzově obvinění z úplatkářství. Politik trvá na své nevině a obvinění odmítá. Zůstal proto ve funkci předsedy strany a stáhl se do parlamentu na místo šéfa poslaneckého klubu.

Podle názoru Rakušanů ale není takový politický ústup dostatečný. Vyplývá to z dalších dat zveřejněných v rámci průzkum Österreich-Trend z 18. až 21. října. Na 65 procent všech respondentů uvedlo, že by se měl Kurz stáhnout ze všech politických funkcí. Podporu mu vyjádřilo 27 procent lidí, osm procent nevědělo.

Navzdory jasným číslům může být pro Kurze vzpruhou, že mezi voliči ÖVP si jeho odchod nežádá na 81 procent dotázaných.

Po konci ve vládě se Kurz vrátil ke svému poslaneckému mandátu, který za něj do té doby vykonával náhradník. Se složením poslaneckého slibu získal mandát, a tím pádem také imunitu. Ve stejný den státní zástupci požádali parlament o Kurzovo vydání k trestnímu stíhání. K tomu dojde pravděpodobně na schůzi v polovině listopadu a stíhání se obnoví.

Pro Kurzovo vydání se chystají hlasovat i poslanci ÖVP.

Kancléř, co si teprve zvyká

Mnohem lepší čísla má Kurzův náhradník Alexander Schallenberg. Do funkce kancléře se přesunul z pozice šéfa rakouské diplomacie a vypadá to, že si na svůj nový titul ještě pořádně nezvykl. Minulý týden o sobě totiž na unijním jednání dál mluvil jako o ministrovi zahraničí.

A symbolický omyl se stal ještě na sociálních sítích. Když nový kancléř jednal v Bruselu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, informace o jeho první zahraniční cestě se na okamžik objevila na Twitteru. Jenže ne na účtu Schallenberga, ale Kurze.

Reklama

Doporučované