Hlavní obsah

Rakušané musí nově nosit respirátory, jejich cena spadla ze 7 eur na nulu

Foto: Profimedia.cz

V Rakousku začala povinnost nošení respirátorů třídy FFP2. Na snímku respirátor vyrobený v Rakousku.

Reklama

Zatímco v Česku se o povinnosti nošení respirátorů třídy FFP2 stále vede debata, v Rakousku nové pravidlo platí od pondělí. Jejich cena během několika týdnů klesla ze 7 eur na desítky centů, některé obchody je nabízí i zdarma.

Článek

V obchodech, ve veřejné dopravě a ve službách. Tam všude od pondělí musí Rakušané starší 16 let nosit respirátor třídy FFP2. Dětem od šesti let věku stačí rouška. Dvoumetrový odstup mezi lidmi navíc kromě vnitřních prostor začal platit i na veřejnosti.

Za nenošení respirátorů hrozí pokuta až 25 eur (650 korun). Rakouské dráhy ÖBB varují před pokutou dokonce 40 eur a vídeňský dopravní podnik chce trestat až do částky 50 eur.

„Lepší ochrana obyvatel pomocí respirátoru FFP2 a zdvojnásobení minimální vzdálenosti jsou adekvátní odpovědí na mutace (koronaviru), které už se šíří také v Rakousku,“ obhajoval nová opatření ministr zdravotnictví Rudolf Anschober za Zelené.

Ze 7 eur na 59 centů

V Rakousku se téma řešilo od 13. ledna, kdy lidé mohli koupit respirátory v lékárnách za cenu až 7 eur za kus (přes 180 korun). Respirátory následně zlevnily, když je začaly prodávat i sítě drogerií a supermarketů a když je parlament osvobodil od dvacetiprocentní DPH. Minulý týden se už dal kus koupit za dvě eura. Deník Der Standard upozornil, že i tak maloobchod dokázal na prodeji respirátorů slušně vydělat.

Po oznámení povinnosti nošení respirátorů pak vláda rozhodla o jejich prodeji za cenu výrobních nákladů. Některé obchodní sítě poté začaly respirátory prodávat za 59 centů za kus. Zlevnění vyvolalo závody v nákupech a v některých menších supermarketech se zásoby rychle vyprodaly. Za cenu 59 centů se respirátory prodávají i online.

Ředitel rakouské firmy Aventrium, která vyrábí respirátory třídy FFP2 ve Štýrském Hradci, řekl deníku Kronen Zeitung, že výrobní náklady na jeden kus jsou 60 centů (bezmála 16 korun). Poptávka po respirátorech je enormní a dva rakouští producenti proto navyšují výrobu. Obchodní sítě si už objednaly desítky milionů kusů.

Obchodní skupina Rewe, pod kterou spadají například supermarkety Billa či Penny Market, posléze o víkendu oznámila, že bude od pondělí do středy rozdávat respirátory zdarma. „Tato nabídka je platná do vyprodání zásob v příslušném místě,“ avizovala společnost. Krokem chce prý snížit nervozitu lidí z možného nedostatku respirátorů. Cenu z 59 centů nakonec snížily na nulu i obchody jako Spar, Hofer a od čtvrtka také Lidl.

„Rychlý pokles cen ze sedmi eur na nulu nesouvisí pouze s nabídkou a poptávkou, ale také s vůlí vzdát se zisku pro společné dobro,“ píše Der Standard. Podle deníku by byly namístě vládní kompenzace a také konečná realizace slibu z 1. prosince. Tehdy kabinet oznámil, že všichni lidé na 65 let obdrží zdarma 10 respirátorů třídy FFP2, jenže jejich distribuce vázne. Senioři proto požadují, aby respirátory dostávali zdarma před vstupy do obchodů.

Zdarma mají respirátory od státu dostat lidé s nízkými příjmy. Milion masek mají obdržet potravinové banky, které distribuují pomoc potřebným. Dodávku má zajistit Červený kříž.

Povinné testy pro učitele

Tento týden se v Rakousku zavedly i povinné testy na koronavirus pro některé profesní skupiny. Každý týden se musí nechat otestovat mimo jiné zaměstnanci maloobchodu a servisů, kteří přijdou do přímého kontaktu se zákazníky, a také učitelé.

Vláda nedávno prodloužila současný lockdown do 7. února. Zdůvodnila to šířením nových a nakažlivějších mutací koronaviru. Rakouská média kromě návalu v supermarketech řeší také správné nošení respirátorů i komplikace, které představují plnovousy. Doporučuje se jediné: oholit se.

Reklama

Doporučované