Hlavní obsah

Rakušané nechtějí čekat na zbytek Unie. Google, Facebook a spol. plánují zdanit sami

Sebastian Kurz oznámil přípravu rakouské digitální daně.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Velké americké internetové firmy, jako je Google, Facebook nebo Amazon, vydělávají v Evropě velké peníze, daní je ale jen minimálně. Rakousko proto hodlá zavést vlastní daň z digitálních služeb, které by příjmy těchto a podobných firem podléhaly.

Článek

Záměr v sobotu oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Evropské unii se přitom zatím nepodařilo najít kompromis ohledně nových pravidel pro zdanění digitálních služeb. „Kromě evropského plánu podnikneme vlastní národní krok. Zavedeme digitální daň v Rakousku,“ řekl kancléř Kurz.

„Cíl je jasný. Zdanit společnosti, jako je Facebook a Amazon, které vydělávají vysoké sumy on-line, ale sotva platí daně,” dodal.

Na návrhu, který se má v příštím roce stát součástí rakouské daňové reformy, pracuje ministr financí Hartwig Löger. Podrobnosti má oznámit na schůzce kabinetu počátkem ledna.

Rakousko doufalo, že se podaří dosáhnout dohody o zdanění digitálních služeb ještě za jeho předsednictví Evropské rady, které končí v pondělí. To se ale nepovedlo. Na jednání počátkem prosince ministři financí členských zemí Evropské unie nedospěli k dohodě o dani z digitálních příjmů.

Spory se vedou o to, zda budou v dani zohledněny pouze příjmy z reklamy na internetu nebo i prodej uživatelských údajů. Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici později nicméně uvedl, že plán zavést celoevropskou daň zůstává na stole.

Reklama

Doporučované