Hlavní obsah

Rakušanům se kvůli Rumunům na pražské burze nedařilo. Celý index klesl o procento a půl

Komentář ekonoma Lukáše Kovandy.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza v úterý ztrácela. Index PX odepsal 1,53 procenta na 1040,05 bodu. Dolů ho táhly především rakouské finanční tituly a akcie banky Moneta.

Článek

Z hlavních emisí pražské burzy dnes nejvýrazněji ztrácela Erste Bank. Akcie rakouské bankovní skupiny odepsaly téměř pět procent na závěrečných 799 korun za kus.

„Stavební spořitelna Erste v Rumunsku musí vyčlenit velkou částku k urovnání případné soudní prohry. Mohlo by to být až deset procent konsolidovaného zisku před zdaněním celé skupiny Erste Group,“ vysvětlil ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Jádrem rumunského problému je výplata státních dotací klientům stavebního spoření.

Na pražském burzovním parketu se v úterý nedařilo ani rakouské pojišťovně VIG. Její cenné papíry zlevnily o 3,7 procenta na 572,50 koruny. Skoro o 1,7 procenta oslabil kurz akcií technologické společnosti Avast. A téměř půl druhého procenta odepsaly akcie Moneta Money Bank, které uzavřely dnešní burzovní seanci s cenou 76,15 koruny za kus.

Naopak mezi ziskové tituly se zařadily ČEZ a Kofola. Akcie energetické společnosti ČEZ dnes zpevnily o 0,74 procenta na 548 koruny, cenné papíry nápojářské firmy Kofola si polepšily o 0,69 procenta.

Akcionáři společnosti ČEZ se ve středu sejdou na valné hromadě, která bude projednávat návrh představenstva na vyplacení dividendy 24 korun na akcii. Protinávrh minoritních akcionářů je o 11 korun vyšší. „Dle našeho názoru jsou však šance na schválení vyšší dividendy minimální,“ uvedl ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

Reklama

Doporučované