Hlavní obsah

Rakve s fotbalisty připravují na cestu domů, přeživší jsou stále ve vážném stavu

Video: Anita Baselová

 

Reklama

Kolumbie připravuje rakve s fotbalisty na cestu domů, v sobotu se bude konat pohřeb za přítomnosti brazilského prezidenta, příbuzných i 100 tisíc fanoušků klubu

Článek

Chceme si už naše kluky a bratry odvézt domů

V Kolumbii připravují rakve s obětmi úterní tragické nehody letadla. V sobotu se bude konat za přítomnosti brazilského prezidenta Michela Temera a 100 tisíců fanoušků pohřeb fotbalistů. Pozůstalí a přátelé pasažérů jsou ale z tragické události stále otřesení: „Co si teď nejvíce přejeme je odvézt naše kluky domů. Čekání je hrozné." svěřil se člen fotbalového týmu Chapecoense Roberto de Marque.

Lékaři se mezitím v nemocnicích starají o 6 přeživších. Nejlépe je na tom momentálně Erwin Tumiri - letecký mechanik, který neutrpěl vážná zranění a očekává se, že bude z nemocnice propuštěn jako první a velmi brzy. Za svůj dobrý stav zřejmě vděčí pohotovosti při pádu letadla. Vzpomněl si totiž na bezpečnostní pokyny. Dal si batoh mezi nohy a schoulil se na sedadle. Ostatní se prý v panice začali zvedat ze sedadel a křičet.

Stav letušky Ximeny Suarezové se také zlepšuje. Ve vážném stavu ale stále zůstává 27letý fotbalista Alan Ruschel. Utrpěl poranění páteře a musel být operován. Jeho stav je ale stabilizovaný.

Fotbalista o amputaci nohy ještě neví

V nemocnici San Vicente Fundación Medellin je stále v kritickém stavu Jackson Follmann. Lékaři mu po nehodě museli amputovat pravou nohu. Fotbalista o amputaci nohy ale ještě neví, je stále pod sedativy. Připravena je skupina psychologů a psychiatrů, která se pokusí mu s traumatem pomoct. Obránce týmu Helio Neto stále leží na jednotce intenzivní péče s těžkým poraněním lebky, hrudníku a plic. Je tam i poslední přeživší novinář Rafael Valmorbida, který utrpěl několik zlomenin žeber, které mu pohmoždily plíce.

Fotbalový tým Chapecoense cestoval charterovým letem LMI2933 na nejdůležitější zápas ve své historii, finále Copa Sudamericana. Letadlo však spadlo nejspíš kvůli nedostatku paliva a narazilo do kolumbijské hory. Při nehodě zemřelo 71 lidí.

Reklama

Doporučované