Hlavní obsah

Rána, nekontrolované otřesy a panika. Přeživší popsali leteckou nehodu, při které zemřelo 50 lidí

Svědci popisují situaci na místě letecké nehody v Nepálu. Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Přeživší a svědci popsali, jak došlo k pondělní letecké katastrofě na nepálském letišti v Káthmándú. Cestující slyšeli silnou ránu, která letadlem otřásla, a na palubě nastala panika. Při nejhorší nehodě od roku 1992 zemřelo podle armády 50 lidí.

Článek

Na palubě bangladéšského letadla, které havarovalo na letišti v nepálském Káthmándú, bylo v době nehody 71 cestujících a členů posádky. Zemřelo nejméně 50 z nich, jak uvedla nepálská armáda, kterou citovala agentura AP. Přeživší popsali, že slyšeli nejprve silnou ránu, po které se letadlo začalo nekontrolovatelně třást a na palubě vypukla panika. Následoval výbuch a letadlo začalo hořet.

Přenos přímo z místa nehody v nepálském Káthmándú.Video: ČTK, AP

Svědectví od přeživších nehody přinesla britská BBC. „Byl jsem na sedadle vedle nouzového východu, takže jsem nejspíše vypadl ven, když se otevřely dveře. Ale byl jsem v bezvědomí, takže si nic nepamatuji,” řekl jeden ze zraněných. Basanta Bashora, který byl také na palubě, popsal, jak k nehodě došlo: „Letadlo se najednou začalo hrozně třást a byla slyšet rána. Seděl jsem u okna, takže jsem se mohl dostat ven.” Další ze svědků pak popisoval situaci na palubě letadla těsně před havárií: „Hořelo a do kabiny se nahrnul silný kouř. Slyšeli jsme explozi. Oheň se rychle šířil, ale záchranáři nás vyprostili.” Přihlížející pak BBC popsali, že na ranveji panoval po nehodě chaos. Na místě bylo několik hasičských aut i množství záchranářů.

Příčiny nehody zatím nejsou známy. Bangladéšské aerolinie obviňují řízení letového provozu na letišti v Káthmándú. Letiště ale tvrdí, že k havárii došlo v důsledku chyby pilotů, kteří měli na přistávací dráhu přiletět ze špatného směru. Jedná se o nejhorší nehodu, která se v Nepálu stala od roku 1992. Tehdy zde při pádu letadla nepálských aerolinií zemřelo všech 162 lidí na palubě. Podle odborníků je přistávací dráha v Káthmándú velice nebezpečná. Z jedné strany je obklopená horami a z druhé strany ji ohraničuje příkrý sráz. Je proto často řazena mezi jednu z nejnebezpečnějších ranvejí na světě.

Reklama

Související témata:

Doporučované