Hlavní obsah

Rána pro české Airbnb podnikatele. Nabízet byt jako hotel je přestupek

Ilustrační foto.

Reklama

Pražský magistrát vydal klíčový dokument pro budoucnost Airbnb v Česku. Majitel bytu v centru Prahy podle nich spáchal přestupek tím, že prostory používal jiným způsobem, než pro který byly zkolaudovány.

Článek

Prostory používal ne jako byt, ale jako hotel či ubytovnu. „Mohl by se z toho stát precedens,“ říká předseda spolku Snesitelné bydlení v centru Prahy Petr Městecký, díky jehož podnětům se úřady začaly případem zabývat.

Pokutu za využívání bytu pro podnikání s krátkodobým ubytováním udělili už dřív zaměstnanci Městského úřadu Prahy 1. Majitel se proti pokutě odvolal, 29. července ale odbor stavebního řádu Magistrátu hlavního města Prahy odvolání zamítl a pokutu potvrdil.

Jako první se rozhodnutím úředníků pochlubila toto pondělí radnice Prahy 1. „Mám z rozhodnutí našeho stavebního úřadu i magistrátního odboru stavebního řádu velkou radost. Jakákoliv cesta vedoucí k vyřešení fenoménu krátkodobého ubytování a jeho velmi negativního dopadu na kvalitu bydlení v centru Prahy je vítaná,“ uvedla Bronislava Sitár Baboráková (ANO), členka současné koalice Prahy 1, která předsedá Výboru proti vylidňování centra a pro podporu komunitního života.

Pikantní je, že radnice první městské části hned následující den vyhodila Městeckého z Výboru proti vylidňování centra. A to právě na návrh Baborákové.

Hotely a ubytovny místo ubytování v soukromí

Vraťme se ale na začátek. Petr Městecký bydlí v samém centru Prahy mezi Hlavním nádražím a Václavským náměstím, zřejmě nejlukrativnější lokalitě pro Airbnb podnikatele v Česku. Jako předseda SVJ podal v lednu 2020 několik podnětů na nejrůznější úřady kvůli množství bytů, které jejich majitelé používají pouze jako zdroj příjmů z krátkodobého ubytování turistů.

„V té době se pronajímalo ke krátkodobému ubytování pět bytů. Dva byty vlastnila společnost Arta, tedy paní Ivana Tykač (manželka miliardáře Pavla Tykače, pozn. red.), další byt jistý pán, který je známý tím, že v Praze kupuje byty a rozděluje je nelegálně na dva a tak dále. Každé tři dny se tam měnili turisté. Například vám přijde dvacet lidí do domu a poté zjistí, že bydlí v jiné ulici, když ale zazvoní na jiné turisty, tak jim na dálku otevřou dveře. Ten pokoj mají jako spotřební materiál, nechápou, že my ostatní tady máme domov. Nedávno jsem našel v kaluži moči opilého turistu, který následně napadl místopředsedkyni výboru a tak dále,“ popisuje zkušenosti s Airbnb Městecký.

Rozhodl se proto bombardovat úřady svými podněty, založil spolek ‚Snesitelné bydlení v centru Prahy,‘ začal jednat s Magistrátem a zapojil se i do výboru v Praze 1, přestože není členem žádné politické strany a podle svých slov nikdy nikam nekandidoval.

Vychází přitom z jednoduchého tvrzení: proti Airbnb a podobným službám není potřeba vymýšlet nový zákon, stačí vymáhat platnou legislativu. Airbnb a podobné služby totiž podle něj nejsou žádným ‚krátkodobým pronájmem‘ ani sdílením či dočasnou výměnou bytu, ale jde zkrátka o ubytovací služby, které se musejí řídit odpovídajícími zákony. A úředníci z Magistrátu mu dali v posledním rozhodnutí za pravdu.

„Je patrné, že v současné době došlo k posunu od ubytování se snídaní ve ‚vlastním domově‘ k pravidelnému neomezenému využívání bytu k ubytovacím službám, a to bez splnění legislativních nároků kladených na hotely a ubytovny,“ píše se v rozhodnutí úředníků, které Městecký zveřejnil na stránkách svého spolku.

Majitel bytu se v odvolání odkázal mimo jiné na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu v jiném případu z roku 2008, které vyznělo ve prospěch pronajímatele. S tím se ale úředníci vypořádali.

„Zatímco se dříve jednalo o ojedinělý problém, v současné době má fenomén krátkodobých pronájmů za následek proměnu centra hlavního města Prahy v oblast bez stálých obyvatel,“ uvedli úředníci s tím, že rozhodnutí z roku 2008 už neodráží dnešní situaci a není pro žádné další případy závazné.

K podobnému závěru jako pražští úředníci dospěl letos v srpnu Městský soud v Praze, když rozhodl o povinnosti danit krátkodobé ‚pronájmy‘ přes platformy typu Airbnb. Podle Městeckého je rozhodnutí Magistrátu podobně důležité.

„Je to první pravomocné rozhodnutí úřadů. Dosud padala podobná rozhodnutí na nižší instanci, ale na magistrátu to vždycky hodili pod stůl. Pokud by se ten vlastník soudil, má šanci, že to třeba za dva roky dojde ve správním řízení k Nejvyššímu správnímu soudu a ten to potvrdí nebo zruší. Potom by to byl rozsudek, na který by se všichni odvolávali,“ popisuje Městecký.

Problémy s Airbnb mezitím alespoň z části a dočasně vyřešil covid. V bytech nakoupených investory pro provozování Airbnb dnes často bydlí dlouhodobí nájemci.

„Je nekonstruktivní“

Mezi Městeckým a Baborákovou ovšem paradoxně panuje spor. Podle Městeckého slouží její výbor na Praze 1 především k vyvádění peněz za zbytečné právní posudky. Baborákovou ostatně kritizuje dlouhodobě.

„Je to tunel na peníze. Za sto tisíc nechala udělat právní rozbor, který ale to nové rozhodnutí popřelo, protože z něj vyplývá něco jiného. A ona se tím rozhodnutím ještě pochlubí,“ říká Městecký.

Baboráková naopak tvrdí, že výbor pracuje správně, zatímco s Městeckým není možné spolupracovat. Plýtvání veřejnými prostředky razantně odmítá.

„Je to bohužel další nepodložených útoků pana Městeckého, který se prostě rozhodl, že on jediný má pravdu a že on jediný všemu rozumí. Místo toho, aby věcně diskutoval a zapojil se do tolik důležitého týmového řešení, byl rád, že je někdo v problematice aktivní a dovede něco konkrétního  jako tým vyprodukovat,  tak prostě jen takovýmto způsobem uráží a napadá práci a výsledky Výboru a když to trvá víc než rok a půl, tak zastupitelům logicky došla trpělivost,“ říká předsedkyně Výboru.

A nesouhlasí ani s tím, že Městeckého řešení je to jediné správné.

„To tvrzení (že stačí vymáhat platné zákony, pozn. red.) bohužel tak jednoduché není, a už vůbec v tomto směru na problematiku nepanuje jednoznačný názor. A to nemyslím v rámci politických stran, ale odborníků, soudců, ministerstev i legislativců. Proto také náš Výbor podporuje obě cesty řešení, tedy snahu vymáhat současné zákony, kde spolupracujeme s MHMP s paní doktorkou Marvanovou. Ale i variantu přijmout zákon nový pro jeho komplexnost. Za mě by to nebyla špatná cesta už z toho důvodu, že bychom kopírovali zahraničí. Tedy bylo by to formou licence, která by v inkriminovaných místech nemusela být vůbec udělena, stejně tak, jak to udělal například Amsterdam, který v některých místech toto podnikání zakázal úplně,“ dodává.

Veřejná kritika ze strany dnes už bývalého kolegy je každopádně předsedkyni výboru proti srsti. V návrhu na odvolání Městeckého z výboru Prahy 1 o něm několikrát uvádí, že je nekonstruktivní.

Co je Airbnb

Airbnb je webová služba zprostředkující pronájem ubytování. Podle rozhodnutí českého soudu jde o podnikání v oblasti ubytování a nikoli o bydlení. Inzeruje přes milion nabídek ze 190 zemí. Soukromá společnost provozující stránku, Airbnb Inc., byla založena v srpnu 2008 a sídlí v San Franciscu.

Uživatelé se musí před využitím služeb stránky zaregistrovat a vytvořit si osobní stránku s profilem. Každá nemovitost je spojena s hostitelem, jehož profil obsahuje doporučení od ostatních uživatelů, hodnocení od dřívějších hostů, hodnocení hostitelovy odezvy a systém osobních zpráv.

„Očekává se, že nebude nekonstruktivně kritizovat jednotlivé členy výboru, aniž by to konstruktivně projednal v rámci řádného jednání výboru,“ píše se v návrhu. „I přes osobní neshody i nesympatii je vhodné dodržet vzájemnou kolegialitu a lidskou slušnost. Bohužel ani jednu z těchto věcí pan Ing. Městecký nerespektuje a i přes upozornění nevykonává,“ vysvětlila Baboráková, proč je nezbytné Městeckého z výboru vyhodit.

A výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Zastupitelstvo Prahy 1, ve kterém má většinu koalice stran ODS, ANO, STAN, TOP09, KDU-ČSL a Iniciativa občanů, odhlasovalo vyhazov Městeckého z klíčového výboru. Rozhodnutí padlo na závěr úterního zasedání, fakticky tedy ve středu v brzkých ranních hodinách.

Redakce oslovila Baborákovou s žádostí o rozhovor, bohužel bez odpovědi. Ani společnost Airbnb se na dotaz redakce k rozhodnutí magistrátních úředníků nevyjádřila.

Reklama

Doporučované