Hlavní obsah

Rána pro český tým v Tokiu. Volejbalista Perušič se nakazil koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Český tým na letních olympijských hrách 2020 zaznamenal druhý případ nákazy koronavirem. Po nejmenovaném členovi realizačního týmu se nakazil i plážový volejbalista Ondřej Perušič. Jeho start je tak nejistý.

Článek

Jen několik dní před zahájením LOH se v olympijské vesničce objevilo hned několik osob pozitivně testovaných na koronavirus. Kromě české medailové naděje měli pozitivní PCR test i tři členové jihoafrického fotbalového týmu.

„Pozitivní nález ze vzorku odevzdaného při každodenním testování v olympijské vesnici v neděli 18. července měl bohužel plážový volejbalista Ondřej Perušič. Ani on nemá absolutně žádné příznaky nemoci, nicméně PCR analýza potvrdila výsledek antigenního testu,“ uvedl v tiskovém prohlášení Českého olympijského výboru (ČOV) šéf výpravy do Tokia Martin Doktor.

Ondřej Perušič se tak zřejmě nebude moci zúčastnit prvního zápasu turnaje plážových volejbalistů, který je na programu 26. července. V karanténě totiž stráví alespoň deset dní. Další zápas české plážové volejbalisty čeká o tři dny později.

„Je to stále ještě čerstvá informace a vše se vyvíjí velmi rychle. Řešíme všechny detaily včetně sportovního dopadu. A samozřejmě protiepidemická opatření v rámci týmu,“ řekl Doktor.

Podle Doktora teď Češi zkoumají možné posunutí zápasů nebo jiné varianty, které by volejbalistům umožnily vstoupit do turnaje později. „V tomto ohledu budeme ale moudřejší v dalších hodinách a dnech,“ dodal Doktor.

„Na výsledek jsme čekali několik hodin. Když se prokázalo, že je také pozitivní, dopravili jsme Ondrovi jeho věci. Organizátoři ho pak odvezli do hotelu, který je určen pro izolování bezpříznakových případů, protože Ondra je v tuto chvíli ze zdravotního pohledu v pořádku,“ prohlásil k situaci hlavní lékař českého olympijského týmu Jiří Neumann.

Ihned po příletu do Tokia test odhalil přítomnost koronaviru u jednoho ze členů realizačního štábu, u nějž výsledek kontrolního antigenního testu později potvrdil i PCR test. I on je podle vyjádření ČOV bezpříznakový.

„Nad rámec platných pravidel proti šíření nákazy přidáme ještě drobná režimová opatření. Chceme zkrátka mít jistotu, že děláme pro bezpečí týmu vše,“ uvedl Doktor. „Každopádně tréninkové aktivity a plány sportovců nijak omezené nejsou,“ dodal šéf české výpravy.

„Olympiáda je sen každého sportovce, každý by chtěl hrát, zúčastnit se a to mě samozřejmě moc mrzí. Na druhou stranu v tomhle případě by měla dostat přednost ochrana zdraví. Nejen mého, ale hlavně všech ostatních sportovců a všech účastníků her a lidí, které bych mohl potenciálně ohrozit. To je v tuhle chvíli důležitější věc,“ říká šestadvacetiletý volejbalista.

„Nevidím to zatím jako konec světa a rozhodně to neberu nějak tragicky už jen proto, že pro mě osobně bylo daleko důležitější, že jsme se na olympiádu zvládli kvalifikovat a že jsem sám sobě dokázal, že na to mám. To bylo zdrojem největšího uspokojení.“

„Hrozí, že si buď nezahraju vůbec, nebo pro náš tým bude touhle situací turnaj zasažený. To je velká komplikace. Ale asi bych to nevyměnil za možnost se na olympiádu kvalifikovat. Mrzí mě, že ta situace nastala zejména vůči mému týmu, ať už vůči spoluhráči Davidovi, nebo i trenérům a všem, kdo se na tom podíleli, protože do toho investovali spoustu energie a prostředků.“

Pozitivní výsledek PCR testu se u Perušiče ukázal navzdory tomu, že už byl proti covidu-19 očkovaný. „Chtěl bych zdůraznit, že můj případ – byl jsem naočkovaný a snažili jsme se dodržovat hygienické standardy – by neměl sloužit jako střelivo pro zastánce konspiračních teorií. Bohužel někde jsem asi udělal chybu a nakazil jsem se. Je to zejména moje zodpovědnost. A hlavně doufám, že jsem neohrozil někoho dalšího.“

Jen několik dní před zahájením olympijských her byli po příjezdu do olympijské vesnice v Tokiu podle CNN pozitivně testováni i tři členové jihoafrického olympijského týmu.

„Máme v táboře tři pozitivní případy covidu-19, dva hráče a jednoho funkcionáře,“ uvedl v neděli v tiskové zprávě manažer týmu Mxolisi Sibam. Dva sportovci jsou podle svazu fotbalisté Thabiso Monyane a Kamohelo Mahlatsi, dalším nakaženým je videoanalytik Mario Masha. Do oznámení nákazy Perušiče šlo o první pozitivně testované sportovce, kteří se již v olympijské vesničce nachází.

Olympijské hry 2020 začnou v pátek, ale obavy z nebezpečí šíření koronaviru rostou. Dosud je s olympiádou spojeno již 55 potvrzených případů. V olympijské vesnici bude v době, kdy budou odložené hry v roce 2020 konečně zahájeny, žít až 6 700 sportovců a funkcionářů.

Na jaře se v Japonsku objevila druhá velká vlna, která dosáhla vrcholu v dubnu a květnu, kdy se denně objevilo téměř 6 000 nových případů. V červnu začal počet případů klesat, ale v posledních týdnech se zvýšil, což vyvolalo obavy, že příjezd týmů z více než 200 zemí by mohl hry proměnit v celosvětovou událost v šíření viru.

Podle předsedy Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha vstoupilo do pátku na území Japonska více než 15 000 olympioniků.

Reklama

Doporučované