Hlavní obsah

Rána pro první ligu vakcín proti covidu. Nováček má malou účinnost

Foto: M.Moira, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Účinnost jen 47 procent hlásí vakcína od společnosti CureVac. Podle expertů je to velmi špatný výsledek.

Článek

Vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula německá společnost CureVac, má proti různě závažným formám tohoto onemocnění jen 47procentní účinnost, a nesplňuje tak předem stanovená kritéria. Podle světových médií výsledky průběžné analýzy znamenají ránu pro vakcínu založenou na technologii takzvané mediátorové RNA, kterou už využívají preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Testů vakcíny se zúčastnilo 40 000 lidí v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy. Vyskytlo se u nich 13 variant koronaviru. „Doufali jsme v lepší výsledky při průběžné analýze, počítali jsme ale s tím, že při takovém množství variant koronaviru bude velkou výzvou dosáhnout vysoké účinnosti,“ řekl Franz-Werner Haas, předseda představenstva CureVac, podle tiskového prohlášení.

Testy, které jsou v závěrečné fázi a konají se v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy, budou ještě pokračovat a jejich výsledky se podle The Washington Post očekávají během několika týdnů.

CureVac je jednou z farmaceutických společností, s nimiž se Evropská komise dohodla na dodávkách vakcín proti covidu-19. Loni v listopadu Komise schválila smlouvu na nákup 225 milionů dávek s předkupním právem na dalších 180 milionů dávek preparátu od CureVac.

Vakcína má oproti svým konkurentům několik výhod. Dá se skladovat i několik měsíců, a protože využívá méně mRNA molekul, je také levnější. Podle deníku The New York Times tak měla být nadějným preparátem, který pomůže doplnit „prvoligový“ arzenál v boji proti covidu. Zejména v chudších zemích se citelně vakcín nedostává.

Reklama

Související témata:

Doporučované