Hlavní obsah

Raněný na nosítkách, za ním tank s pruhem. Podívejte se na nejlepší fotky z roku 1968

Herbert Slavík vyzdvihuje oceněnou fotografii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Český rozhlas a Czech Photo vyhlásily výsledky soutěže o nejlepší fotografii z roku 1968. Porota pod vedením fotografa Herberta Slavíka nejlépe hodnotila snímek Břetislava Hyblera „Raněný na nosítkách“.

Článek

„U vítězné fotografie rozhodlo, že tam je vidět tank agresora a současně civilní oběť. A ještě je to zarámované prostředím hořící ulice,“ chválil snímek předseda poroty Herbert Slavík. Společně s ním fotografie hodnotili historik Oldřich Tůma, režisér Zdeněk Svěrák, generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová.

Soutěže, vyhlášené u příležitosti 50. výročí sovětské okupace Československa, se mohli účastnit nejen profesionální fotografové, ale i amatéři. Čeští a slovenští autoři zaslali přes tisíc snímků. Některé byly dokonce objeveny a uveřejněny vůbec poprvé.

Snímky nemusely zachycovat přímo srpnovou invazi, lidé mohli zasílat i fotografie významných kulturních událostí roku 1968 či výjevy každodenního života.

„Jsem ráda, že dorazily i fotografie, které nezobrazovaly jen ty nejdramatičtější momenty z ulic a náměstí Prahy a dalších větších měst. Lidé tehdy žili i normální život, který přinášel naopak pěkné chvíle. To všechno uvidíme také na výstavě v Czech Photo Centre,“ vysvětlila Souralová.

Výstava bude pro veřejnost otevřená až do 16. září.

Okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 krvavě ukončila období takzvaného pražského jara, tedy doby postupného uvolňování tehdejšího komunistického režimu. Letošní rok si Češi připomínají již padesáté výročí této tragické události.

Reklama

Související témata:

Doporučované