Hlavní obsah

Ráno teplota klesne až k –15 stupňům, přes den bude i nad nulou

Předpověď počasí na úterý 5. února 2019.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

Českou republiku čeká studené úterý, zejména ráno. Na ranních teplotách se výrazně podepíše jasná obloha.

Článek

Jasná obloha ale bude v úterý panovat jen v noci a poté ráno. Přes den bude ze západu nad Česko postupně mířit oblačnost a vát bude jihozápadní vítr.

Nízké teploty nad ránem zastihnout zejména západní část republiky. Na západě Čech lze ráno místy očekávat až –15 stupňů, zatímco na Moravě rtuť klesne k –7 stupňům Celsia.

Během dne se potom znatelně oteplí. Teploty se na území České republiky budou pohybovat od –3 do 3 stupňů Celsia.

Večer a zejména v noci se silná oblačnost, která se nad Českem přes den usadí, zase rozpustí.

Na Šumavě klesla teplota pod minus 33,3 °C

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na dnešek teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jedná se o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den.

„Jinak se teploty v kraji pohybovaly většinou v rozmezí od minus deseti do minus 15 stupňů Celsia,“ uvedl Václav Kubišta z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Nejnižší hodnoty na Šumavě naměřili meteorologové po půlnoci na dnešek.

Podle předpovědi bude v Jihočeském kraji mrznout i celé dopoledne, kdy má být jasno až polojasno. Během dne se pak počasí mírně změní a bude oblačno. Teploty se pak budou pohybovat kolem nuly.

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá uježděný sníh

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá dnes ráno uježděná vrstva sněhu o tloušťce mezi pěti až 15 centimetry. Místy jsou na cestách vyjeté ledové koleje, případně se vrstva mění na sněhovou kaši. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou po chemickém ošetření holé a vlhké, na Kroměřížsku a Uherskohradišťsku většinou suché a vymrzlé. Vyplývá to z aktuálních informací Ředitelství silnic a dálnic.

V kraji je převážně polojasno až jasno, místy fouká slabý vítr. Teploty se ráno pohybovaly od minus deseti do minus čtyř stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout plus dvou stupňů Celsia. Přes den bude skoro jasno nebo polojasno, přechodně i oblačno. Zpočátku se mohou ojediněle vyskytnout mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Vát bude slabý proměnlivý vítr.

V Plzeňském kraji silně mrzne, ale problémy na silnicích nejsou

V Plzeňském kraji dnes ráno silně mrzne, ale problémy na silnicích nejsou. Teploty na Šumavě klesly až na minus 25 stupňů Celsia. Sjízdné jsou i silnice třetí třídy. Teploty v regionu by se měly držet celý den pod bodem mrazu, podle meteorologů by se mělo oteplit až ze čtvrtka na pátek, řekl ČTK dispečer krajských silničářů Jaroslav Sádlo. Žádné nehody zatím nejsou hlášeny.

Po pondělních problémech s pády stromů pod tíhou sněhu jsou v Plzeňském kraji v provozu všechny železniční tratě. V noci se zprovoznily hlavní linie z Plzně na Prahu i na Klatovy i úsek z Domažlic do bavorského Furth im Waldu. Energetici už také do pondělního večera opravili všechny poruchy na vedení vysokého napětí. Stromy a větve jsou odstraněny ze všech silnic.

Reklama

Související témata:

Doporučované