Hlavní obsah

Rarita v čínské televizi. Zprávy moderuje postava s umělou inteligencí

V čínské televizi moderuje zprávy virtuální postava s umělou inteligencí.Video: Šimon Trantina

 

Reklama

Čínská stanice Xinhua News představila digitálního moderátora televizního zpravodajství. Disponuje umělou inteligencí, hovoří anglicky a byl vyvinut podle vzhledu Čang Čaa, skutečného moderátora stanice.

Článek

Xinhua prezentovala umělého moderátora jako průlomový projekt na páté světové internetové konferenci ve městě Wu-čen, posléze na svých webových stránkách a Twitteru. Virtuální moderátor televizních zpráv prý dokáže číst zprávy a předávat informace stejně přirozeně a profesionálně jako reálný reportér. Bot byl vyvinut ve spolupráci s firmou Sogou, která vyvinula stejnojmenný webový vyhledávač.

Technologie založená na umělé inteligenci dokáže sama sbírat a zpracovávat informace z jiného zpravodajství a číst zprávy skutečným hlasem s realistickou mimikou. Má dokonce kolegu, který byl vyvinut pro informování o událostech v čínském jazyce, ten disponuje jinou vizáží.

Xinhua si pochvaluje moderátorovy schopnosti, prý dokáže pracovat 24 hodin denně na televizním kanálu, sociálních sítích i na webových stránkách stanice. Napomůže také omezit výdaje.

„Jsem nový moderátor televizních zpráv a mluvím anglicky. Můj hlas a vzhled byly vyvinuty podle Čang Čaa, reálného moderátora Xinhuy. Budu neúnavně pracovat, abyste byli stále informovaní. Zprávy budou v podobě textu vkládány do mého systému,“ řekl divákům televize ve svém prvním vysílání.

Přestože nová digitální akvizice stanice Xinhua nedisponuje fyzickou existencí, liší se od prostého virtuálního 3D modelu člověka. Využívá totiž umělou inteligenci k přivlastnění si hlasu, pohybu rtů a výrazů v obličeji, které během vývoje pochytila od skutečných moderátorů.

Ne všichni experti v oboru umělé inteligence však sdílejí nadšení čínského média. Michael Wooldridge z Oxfordské univerzity řekl britské BBC, že digitální moderátor nedokáže působit úplně přirozeně.

„Je těžké jej sledovat déle než pár minut. Je to jednotvárné, není tam rytmus, tempo, empatie. Když se díváte na pouhou animaci, přicházíte o interakci s moderátorem. Je to ale dobrý první pokus, tento projekt se nám bude zlepšovat před očima. Problémem může být to, že to bude nudné,“ řekl Wooldridge.

Reklama

Související témata:

Doporučované