Hlavní obsah

Řasy slepené vteřinovým lepidlem či poranění od jehly. Primář oční kliniky popisuje nejkurióznější zranění

Rozhovor s primářem oční kliniky.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Oko je potřeba chránit před UV zářením i mechanickým poškozením. Jinak může dojít k úrazům, které mohou být velice nepříjemné. Podle primáře oční kliniky Radka Bodnára se nejčastěji stávají mužům v produktivním věku.

Článek

Nejčastěji úrazy očí vznikají zaseknutím tělísek do povrchu oka. Podle primáře očního oddělení Nemocnice Příbram Radka Bodnára se tyto úrazy nejčastěji stávají mužům v produktivním věku. „Velkou část tvoří také houbaři. Když hledají nejmenší houbičky v lesních porostech, šlehnou je do očí větvičky,” popisuje dále. V takovém případě je nejlepší první pomocí oko vypláchnout a navštívit odborníka. I malé škrábnutí může způsobit velké nepříjemnosti.

V běžné praxi se ale Bodnár setkává i s kuriozitami. „Měli jsme v ordinaci například motocyklistu, který si nenasadil brýle a narazil do čmeláka,” vzpomíná. Dámy si zase často poraní oko, když se pokouší odlepit od sebe řasenkou slepené řasy spínacím špendlíkem či jehlou. A nezřídka kdy si také kutilové zalepí oko vteřinovým lepidlem. Tyto úrazy ale podle Bodnára naštěstí většinou dopadnou dobře. „Když tak řasy ostříháme,” směje se.

Celý pořad Ráno na gauči můžete sledovat každý všední den od 6:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované